Polonya, AB kurtarma fonlarından ilk ödeme olarak 6,3 milyar avro aldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avrupa Birliği, salgın sonrası toparlanma fonu kapsamında Polonya'ya 6,3 milyar euro ödedi. Polonya'ya tahsis edilen fon, ülkede demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygılar nedeniyle bir süreliğine askıya alınmıştı.

REKLAM

Polonya hükümeti ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Polonya'nın Pazartesi günü 6,3 milyar avroluk bloke ödemeyi aldığı bildirildi. Bunun Polonya'nın AB'den tek seferde aldığı en büyük miktar olduğu iddia edildi.

AB daha önce Polonya'nın önceki hükümetinin adalet sisteminde yaptığı değişikliklerin demokratik denge ve denetleme kurallarını ihlal ettiğini ve ödemeleri engellediğini söylemişti.

Avrupa Komisyonu o dönemde Polonya'nın yargının bağımsızlığını sağlamak ve fon alabilmek için bazı “önemli kilometre taşlarına” ulaşması gerektiğini söylemişti.

Ülkedeki düşüşün sorumlusu, Polonya'yı sekiz yıl üst üste yöneten ve yargı üzerindeki siyasi kontrolü genişleten ve mahkemeleri “sadıklarla” dolduran radikal reformlara öncülük eden aşırı sağcı Hukuk ve Adalet (PiS) partisi oldu.

Bunlardan en tartışmalı olanı, Yargıtay Disiplin Kurulu'na hakimleri kararlarının içeriğine göre cezalandırma yetkisi veren değişiklikti.

Değişiklikler Brüksel ile Varşova arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığa yol açtı ve Avrupa Adalet Divanı'nın (ECJ) reformu iptal etme yönündeki tarihi kararına yol açtı.

Ancak ülkenin Kurtarma Fonu'ndaki payı, yani 34,5 milyar avroluk düşük faizli krediler ve 25,3 milyar avroluk geri ödenmeyen hibeler, başbakan olarak Donald Tusk, PiS sırasında yapılan değişiklikleri tersine çevirecek bir yasa taslağı hazırlamaya başlayıncaya kadar donduruldu. dönem. .

Avrupa Komisyonu, Tusk hükümetinin yargı bağımsızlığını yeniden tesis etmek için dokuz maddelik bir “eylem planı” sunmasından ve yargıçlara karşı adil olmayan davaların durdurulması çağrısında bulunan bir bakanlık emrini kabul etmesinden sadece birkaç gün sonra, Şubat ayının sonunda fonların dondurulmasını resmen kaldırdı.

'Bu sadece başlangıç'

Komisyon, Varşova'nın girişimlerinin iki genel yargı koşulunu veya “süper dönüm noktalarını” karşılamaya yeterli olduğunu ve Polonya'nın bloğun 750 milyar avroluk ortak fonu kapsamında kademeli olarak ödeme almasına izin verdiğini tespit etti.

Bu hamleyle, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, kirlilik iklimiyle mücadele ve tarımsal üretimin modernizasyonu amacıyla 3,6 milyar avro kredi, 2,7 milyar avro hibe olmak üzere 6,3 milyar avroluk ödemenin önü açıldı.

Polonya şu ana kadar sadece 5,1 milyar euro “ön finansman” aldı ama bu hiçbir koşula bağlı olmadan ve tüm üye ülkeler için aynı şekilde gerçekleşti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu Polonya için önemli bir gün. Bu sadece başlangıç.” dedi. dedi.

Başbakan Tusk, “İyi işbirliği sonuç getirir” dedi. dedi.

Bölgesel politikadan sorumlu Polonyalı bakan Katarzyna Pełczyńska, söz konusu miktarı “tüm üyelik tarihimizde AB'den yapılan en büyük transfer” olarak nitelendirdi.

Bu yıl Varşova'nın 23 milyar avro daha almak için iki talep daha sunması bekleniyor. Tüm ödemeler yatırımların ve projelerin tamamlanmasına bağlı olacak ve Tusk'ın yargı planlarının bozulması durumunda askıya alınabilecek.

“Eylem planında” yer alan dokuz yasa tasarısının, siyasi açıdan PiS partisiyle aynı çizgide olan ve geçmişte veto yetkisini başkanın ayrıcalıklarını ihlal ettiğine inandığı yasaları engellemek için kullanan Başkan Andrzej Duda'nın imzasını taşıması gerekiyor.

PiS yetkilileri, görevden ayrıldıktan sonra Avrupa Komisyonu'nu siyaset oynamak ve hükümet değişikliğini etkilemek için para saklamakla suçladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir