Polis Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterisini dağıttı, 125 kişi tutuklandı

Hollanda polisi, Amsterdam Üniversitesi kampüsünde Gazze'yle dayanışma amacıyla gösteri yapan öğrenci kampına müdahale ederek 125 kişiyi gözaltına aldı.

REKLAM

Filistin'e destek gösterileri ABD'deki üniversitelerde başlayıp tüm dünyaya yayılarak devam ediyor.

Çevik kuvvet polisi, Amsterdam Üniversitesi kampüsünde “Gazze ile Dayanışma” kampı kuran öğrencilerin protestosuna güç kullanarak müdahale etti.

Yerleşkedeki barikatları ve çadırları yıkan polis, zaman zaman sert arbedelere de dönüşen olayda 125 kişiyi gözaltına aldı.

Protestocu öğrenciler Gazzeli sivillerle dayanışma, İsrail'in Gazze'deki savaşının sona ermesi ve Amsterdam Üniversitesi'nin İsrail ile bağlarını kesmesi çağrısında bulundu.

Polis açıklamasında, üniversite yönetiminin öğrencilerin kampüste olmasını istemediği ve protestonun Hollanda Savcılığı'ndan alınan izinle gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada, polisin eylemcilere yönelik harekete geçmesinden önce Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema'nın öğrencilerle üniversite yönetimi arasında görüşmelerde bulunmak üzere kampüse geldiği belirtildi.

Polisin sert müdahalesi

Gözaltına alınan aktivistlerden Sam Wayland, yaptığı açıklamada gece yarısı polisin buldozerlerle bölgeye geldiğini söyledi.

Wayland, şunları söyledi: “Protesto barışçıl bir şekilde başladı. Gece saat 03.00'e kadar devam etti. Daha sonra bazı aktivistler barikatlarda olmasına rağmen polis, bazı aktivistlerin polise havai fişek atmasıyla müdahale etti. , polisin bunu şiddete başvurmak için kullandığını söyledi.

Polisin direniş göstermeyen barışçıl protestoculara sert müdahale ettiğini söyleyen Wayland, AA'ya yaptığı açıklamada cop kullanan bir polis memurunun kendisine de şiddet uyguladığını söyledi.

Polis sabah saatlerinde kampüste varlığını sürdürürken, Filistinli taraftarların çadırları ve eşyaları toplandı ve alan öğrencilerin giriş-çıkışlarına kapatıldı.

Bu arada protestocu öğrencilerin dördü hariç tümü daha sonra serbest bırakıldı.

Dört kişinin “toplumsal şiddet ve memura hakaret” suçlamasıyla daha uzun süre gözaltında tutulacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir