İnsanoğlu 1.400 kuş türünün yok olmasına sebep oldu | Araştırma

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Ormansızlaşma, istilacı türler ve iklim değişikliği 1.400'den fazla kuş türünün yok olmasından sorumlu tutuldu.

REKLAM

İnsanların yaklaşık 1.400 kuş türünü yok ettiği öne sürülüyor; bu rakam daha önce düşünülenin iki katı.

Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi (UKCEH) tarafından yapılan bir araştırma, modern insanlık tarihi boyunca 9 kuş türünden 1'inin, yani %12'sinin neslinin tükendiğini ortaya çıkardı.

Ormansızlaşma, aşırı avlanma ve istilacı türlerin ortaya çıkışı, yaklaşık 130 bin yıl önce Pleistosen'in sonlarından bu yana insanlar tarafından oluşturulan ana tehditler olmuştur.

Çalışmanın baş yazarı UKCEH'de ekolojik modelleme alanında çalışan Dr. Rob Cooke, “İnsan habitatının kaybı, aşırı avlanma ve yuvalara baskın yapan ve yiyecek için onlarla rekabet eden farelerin, domuzların ve köpeklerin ortaya çıkışı, kuş popülasyonlarını hızla yok etti” dedi. Dedi.

İklim değişikliği, yoğun tarım ve kirlilik son yüzyılda bu tehdidi daha da artırdı.

Kuşların neslinin tükenmesinin biyolojik çeşitlilik krizine etkisi

Araştırmacılar, henüz keşfedilmemiş yok oluşları tahmin etmek için bilinen kuş yok oluşlarına dayanan istatistiksel modeller kullandılar ve örnek olay olarak Yeni Zelanda'yı seçtiler.

Ülkedeki tüm kuşların korunmuş kalıntıları sayesinde Yeni Zelanda, dünyada insan öncesi kuş faunasının tamamen bilindiğine inanılan tek yerdir.

Cooke, “Pek çok türün yazılı kayıtlardan önce neslinin tükendiğini ve tarihten iz bırakmadan silindiğini gösterdik” dedi. dedi.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Dr., bunun “mevcut biyoçeşitlilik krizi açısından önemli sonuçları var” dedi. “Dünya yalnızca çok sayıda büyüleyici kuşu kaybetmekle kalmamış, aynı zamanda tohumların dağıtılması ve tozlaşma gibi temel işlevler de dahil olmak üzere çeşitli ekolojik rolleri de kaybetmiş olabilir. dedi Soren Faurby. Faurby, “Bunun ekosistemler üzerinde art arda zararlı etkileri olacak, dolayısıyla kuşların neslinin tükenmesinin yanı sıra, hayatta kalmak için bu türlere bağımlı olan birçok bitki ve hayvanı da kaybedeceğiz” dedi.

Hangi kuşların nesli tükendi?

Soyu tükenmiş kuş türleri arasında ikonik Mauritius Dodo, Kuzey Atlantik Büyük Auk ve daha az bilinen St. Helena Dev İbibik bulunmaktadır.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Pleistosen'in sonlarından bu yana 640 kuş türünün neslinin tükendiği biliniyor ve bunların yüzde 90'ı insanların yaşadığı adalarda yaşıyor.

Bunlara 790 bilinmeyen türün daha eklendiği tahmin ediliyor. Cooke'a göre bunlardan yalnızca 50 kadarı doğal yollarla yok olmuş olabilir.

Çalışma, insanların 14. yüzyılda Hawaii ve Cook Adaları gibi doğu Pasifik adalarına ulaşmasından sonra 570 kuş türünün kaybolduğunu tahmin ediyor. Araştırmacılara göre bu, doğal yok oluş oranının neredeyse 100 katı ve potansiyel olarak tarihte insan kaynaklı en büyük omurgalı yok oluşu olayı.

Bugün yalnızca 11.000 kuş türü kaldı ve bunların 700'ünün önümüzdeki birkaç yüzyıl içinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Cooke, “Diğer kuş türlerinin neslinin tükenip tükenmemesi bize bağlı” dedi. “Son koruma çabaları bazı türleri kurtardı ve şimdi yerel toplulukların öncülüğünde habitat restorasyonu yoluyla kuşları koruma çabalarını hızlandırmalıyız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir