Yapay zeka ile hayatımıza giren 5 yeni meslek

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Dünyanın en hızlı büyüyen teknolojisinde kariyer yapmak ister misiniz? İşte Avrupa'nın yapay zeka yasası ışığında Avrupa'ya gelecek beş potansiyel yeni çalışma alanı.

REKLAM

Yapay zekanın gelişiyle hangi işlerin ortadan kalkacağı veya değişeceği hakkında çok fazla konuşma yapıldı ancak hangi yeni işlerin gelebileceği hakkında çok az şey söylendi.

Kıtada teknoloji manzarası çok hızlı değişirken, işe alım ajanslarına veya bağımsız araştırmalara göre Avrupa'da halihazırda işe alım yapılan veya işe alınma potansiyeli olan beş yapay zeka iş fırsatı şöyle:

1. Yapay zeka mühendisi

Bir yapay zeka mühendisi, yapay zeka algoritmaları geliştirir ve programları, Microsoft'un tanımladığı şekliyle “insan beyni gibi çalışacak” şekilde eğitir.

Microsoft, web sitesinde bu rolle ilgilenen profesyonellerin yazılım geliştirme, programlama, veri bilimi ve veri mühendisliği alanlarında becerilere sahip olması gerektiğini yazıyor.

LinkedIn'in 2024 Avrupa İş Piyasası Beklentileri raporunda, yapay zeka mühendisliğinin, bu çalışma alanının en çok talep gördüğü İtalya ve İsviçre'de en hızlı büyüyen meslekler arasında yer aldığı belirtiliyor.

İsviçre'de adayların ortalama en az üç yıllık deneyime sahip olması gerekir; İtalya'da ortalama deneyim yaklaşık 19 aydır.

2. Mühendisleri isteyin

Protiviti firmasının işe almasıyla “Yapay Zeka çevirmenleri” olarak adlandırılan İstem Mühendisleri, insanların yapay zeka ile iletişim kurmasını sağlayan kişilerdir.

OpenAI'nin ChatGPT'si gibi büyük dil modellerine yönelik istekleri iyileştirerek yapay zekanın onlara mümkün olan en doğru yanıtları sunmasını sağlar.

İngiliz şirketi Robert Half'in bir tahminine göre, gereksinim mühendisleri ChatGPT için daha kapsamlı açıklamalar yazarak şirketin ihtiyaçlarına daha iyi uyan bir formülasyon geliştirebilirler.

Örneğin zamanında mühendisler bir şirket izahnamesinin her bölümünün yapısını, madde sayısını ve özet uzunluğunu belirleyebilir.

Mühendisler bu mesleğe diploma almadan girebiliyor ancak hem Protiviti hem de Robert Half önümüzdeki beş yıl için özel programlar hazırladı.

3. Yapay zeka siber güvenlik analisti

Yapay zeka mühendisi gibi siber güvenlik analisti/güvenlik operasyonları analisti de LinkedIn'in 2024 tahminlerine göre Avrupa'da en hızlı büyüyen mesleklerden biri.

Bu özellikle Almanya, İtalya, İsveç ve Hollanda'da geçerlidir.

Siber güvenlik analistleri, güvenlik standartlarını uygular, risk faktörlerini belirleyip değerlendirir ve şirket veya kuruluşlardaki güvenlik açıklarını keşfederek onları dış siber saldırılardan korur.

Protiviti'den Sebastian Mayer, bu mesleğin yapay zeka sayesinde ortaya çıkan yeni bir meslek olmadığını, yapay zeka konusunda geçmişi olanların avantajlı olacağını söyledi.

Mayer yaptığı açıklamada, “Yapay zekaya aktarılan büyük miktarda verinin yetkisiz ellere geçme riski her zaman vardır” dedi. dedi ve ekledi:

“Yapay zeka, siber güvenliği temelden değiştirmeyecek… ancak güvenlik hususlarını dikkate alan yapay zeka geliştiricileri özellikle talep görecek.”

4. Yapay zeka teknolojilerinde uzman veya danışman

Avrupa Komisyonu şu anda Lüksemburg ve Belçika'da işe alınacak yapay zeka danışmanları veya kendi deyimiyle teknoloji uzmanları arıyor.

REKLAM

Hareket, dünyanın yeni teknolojilerin risklerini ve fırsatlarını ele alan ilk yasal çerçevesi olan Avrupa'nın yapay zeka yasasının kabul edilmesinden bir hafta sonra geldi.

Yeni Avrupa Yapay Zeka Bürosu aracılığıyla yayınlanan iş tanımında, teknoloji uzmanlarının “genel amaçlı yapay zeka modelleri için yeni kurallar” uygulayıp denetleyecekleri ve bunların nasıl kullanılacağına ilişkin “son teknoloji uygulama kuralları” geliştirecekleri belirtiliyor. yapay zeka.

Bu çalışma alanı aynı zamanda genel yapay zeka modellerinin kapsamını ve risklerini değerlendirmeye yönelik araçlar, yöntemler ve ölçümler üzerinde çalışmayı da içerir.

Bu tür pozisyonlar için Avrupa Yapay Zeka Ofisi, yapay zeka “ekosisteminin” değerlendirilmesi, araştırılması ve izlenmesi konusunda uzmanlar arıyor.

Avrupa Komisyonu bu roller için özellikle yapay zeka alanında daha önce deneyime sahip araştırmacıları, bilgisayar bilimcilerini, yazılım ve veri mühendislerini işe almayı düşünüyor.

REKLAM

5. Yapay zeka etiğinden sorumlu

Robert Half'e göre etik görevlileri, işe alım sürecinde yapay zeka kullanımının veya çalışanlar üzerindeki diğer etkilerin adil ve dengeli olmasını sağlayacak.

Robert Half web sitesindeki bir tahmine göre, tarihsel verilerin 30'lu ve 40'lı yaşlarındaki beyaz erkeklere avantaj sağlama eğiliminde olduğunu bilerek, işe alım sürecinde yapay zeka kullanıldığında ne gibi önyargıların ortaya çıkabileceğini düşünmek bir kullanım olabilir.

Altı Avrupa ülkesinden bir grup uzmandan oluşan SHERPA projesi, AB Yapay Zeka kanunu öncesinde, Avrupa Birliği'nin “kuruluşlardaki yapay zeka etiğini denetlemek” için yapay zeka etik görevlilerini işe almasını ve görevlendirmesini önerdi.

Projenin araştırması, yapay zeka etik uzmanlarının, yapay zeka sistemlerinin kullanımına ilişkin önerilerde bulunurken “bilimsel ve teknik anlayışı etik ve insan hakları farkındalığıyla birleştiren” dahili pozisyonlara sahip olmaları gerektiğini ileri sürdü.

Onlara göre bu rol bağımsız olmalı ve zarar durumunda bunu ifade edebilmelidir.

REKLAM

Bu rolün Avrupa Komisyonu, Parlamento ve diğer organlardaki mevcut Veri Koruma Görevlisi veya Etik Görevlisi pozisyonlarına benzer olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir