Taksi plakasında büyük sızıntı! Tarlalara verilen zarar artıyor

İstanbul'da faaliyet gösteren ticari taksilerin plaka fiyatlarındaki durgunluk ve düşüş sürüyor. Aralık 2023'te taksi plakası almak yerine parasını mevduata yatıranlar 2 milyon lira kazandı. Taksi plakası alanlar yaklaşık 2 milyon lira zarara uğradı.

Burak Taşçı / Hurriyet.com.tr

İstanbul'da faaliyet gösteren ticari taksi plaka fiyatları düşüyor. Geçen Aralık ayında 7 milyon liraya satılan ticari taksi plakaları 5,4 milyona gerileyerek alıcı bulmakta zorlanıyor.

Taksi plaka piyasasında fiyatlar arz ve talebe göre belirlenirken, arzın yüksek ve talebin düşük olması nedeniyle plaka fiyatları düşmeye devam ediyor.

KİRA 30 BİN LİTRE, ARACI 1 MİLYON TL'DİR.

Ticari taksinin plakasını alıp bayiler aracılığıyla kiralayan kişi ayda 30 bin lira gelir elde ediyor. TLizasyon stratejisi kapsamında taksi plakası yerine 1 ay vadeli 5,4 milyon lira yatırılması halinde yıllık yüzde 58 faizle aylık ortalama 241 bin lira net getiri elde ediliyor.

ARALIK AYINDA 7 MİLYON LİTRELİK TABAK ALAN KİŞİ ZARARDA

Aralık ayında İstanbul'da 7 milyon liraya ticari taksi plakasını alan kişi her ay 30 bin lira kira kazansaydı, 6 ayda toplam 180 bin lira kazanacaktı. Ancak 7 milyon lira bağladığı taksi plakasının fiyatı 5,4 milyon liraya düşerken, yaptığı yatırım nedeniyle 6 ayda 1 milyon 420 bin lira zarar etti.
Eğer plakayı kiralamasaydı ve kendisi de bayilik yapmasaydı yaklaşık 1 milyon liraya araba almak zorunda kalacaktı, dolayısıyla kaybı da yaklaşık 2 milyon liraya ulaşacaktı.

Ticari taksi araçlarının fiyatları yüzde 50-70 oranında değer kaybediyor ve satışı uzun sürebiliyor.

DEPOYA KOYARSAM NE OLUR?

Aralık 2023'ten bugüne (Mayıs 2024) yıllık yüzde 55 faizle 7 milyon lira mevduat yatıran herkes, bileşik faizle yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edecekti. Ancak taksi plakası alarak yatırım fırsatını değerlendiren kişiler zarara uğradı.

PLAKA SAHİBİ VERGİYİ DE ÖDÜYOR

Plaka sahipleri aynı zamanda kazançları üzerinden de vergi öderler. Bu bir ekstra olduğu için kira geliri yine azalıyor.

TAKSİ SAHİBİNİN ÇOĞU KİRALIK

Çoğu taksi plaka sahibi plakasını kiralamayı tercih ediyor. Araba satın alan ve taksi kullanan ehliyet sahiplerinin kazancı kiradan yüksek olsa bile ehliyet sahipleri ölümcül kaza riski, sürücü bulma zorluğu, arıza durumunda bakım masrafları, teknik masraflar gibi birçok masrafla karşı karşıya kalıyor. revizyon, lastik maliyeti, kaza riski, taksimetre ayar ücreti.

İLGİ HER ZAMAN YÜKSEK OLMAYABİLİR

Faiz oranlarının her zaman yüksek kalma ihtimali yok. Para politikaları değiştiğinde mevduat faiz oranları düşebilir. Yakın zamana kadar mevduat faizleri çok düşük seviyelerdeydi. Faizlerin düştüğü bir ortamda emtia fiyatlarında hızlı yükselişler yaşanabilir. Yatırım yaparken paranın zaman değeri ve satın alma anındaki kâr mantığına göre hareket etmek gerekir.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir