NASA eğitimi alan ilk başörtülü Arap astronot uzay yolculuğuna hazır

Kendisinden önceki ataları gibi astronot Nura el-Matruşi de hayatının çoğunu yıldızlara bakarak ve Ay'a uçmanın hayalini kurarak geçirdi.

REKLAM

Al-Matrushi çocukluk hayalini gerçekleştirdi ve bu hafta ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) astronot eğitim programından mezun olan ilk Arap kadın oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden 30 yaşındaki Al-Matrushi artık uzaya gitmeye hazır.

Mühendis olan Matrushi, Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (BAESA) tarafından 2021 yılında NASA ile bir eğitim programına katılmak üzere seçilen iki astronot adayından biriydi.

kişiselleştirilmiş uzay eşarp

Başörtülü El Matrushi, NASA'nın ikonik beyaz uzay giysisi ve kaskını takarken saçlarını kapatmasına olanak tanıyacak bir strateji geliştirdiğini söylüyor:

“DAÜ'ye (astronotların uzayda giydiği özel kıyafet) girdiğinizde, saçınızı kapatan (mikrofon ve hoparlörlerle donatılmış) bir başlık takarsınız.” Diyor.

Ancak onun için asıl zorluk, peçesini çıkarıp iletişim kaskını takmadan önce geliyor.

Çünkü uzay giysisine yalnızca özel olarak izin verilen malzemeler giyilebilir.

“Bana geçici bir duvak diktiler. Böylece duvağı takıp takım elbiseyi giyebiliyorum, sonrasında iletişim için kapüşonumu açıp çıkarabiliyorum ve saçlarım örtülüyor. Bunu benim için yaptıkları için onlara gerçekten minnettarım. ” el-Matrushi diyor.

Giydiği özel kıyafetle astronot arkadaşlarıyla birlikte uzaya çıkmaya hazır olduğunu ifade ediyor ve ekliyor:

“Dininiz veya geçmişiniz ne olursa olsun astronot olmanın zor olduğunu düşünüyorum.”

Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzay faaliyetleri

BAE, 2018 yılında Hazza al-Mansuri ve Sultan al-Neyadi isimli iki Emirlik vatandaşını astronot eğitimi almaları için Rusya'ya göndermişti.

Al Mansuri, Rusya'da 1 yıllık eğitimin ardından 8 günlük uzay yolculuğu görevini başarıyla tamamladı.

Dubai merkezli Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi ve NASA, 2020 yılında BAE astronotlarını eğitmek için ortak bir anlaşma imzaladı.

BAE, Şubat 2021'de Mars'a gönderilen “Hope” adlı uydu aracının başarıyla Mars yörüngesine yerleşmesiyle bunu yapan ilk Arap ülkesi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir