İsviçreli kadınlar AİHM'deki iklim değişikliği davasını kazandı

AİHM, 2 binden fazla İsviçreli kadının sağlık haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmasını haklı buldu.

REKLAM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iklim değişikliğinin insan yaşamına etkisine ilişkin ilk yargılamasında önemli bir karara imza attı.

Mahkeme, iklim değişikliğine karşı yeterli tedbirlerin alınmamasının bir insan hakkı olup olmadığına karar vermek için üç davayı bir arada değerlendirdi.

Her üç davadaki avukatlar, Strazburg Mahkemesi'nin, anlaşmanın Paris iklimi ile ilgili hedeflerine uygun olarak, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde tutulmasını sağlamak için ulusal hükümetlerin yasal bir görevi olduğuna karar vermesini umuyordu.

Ancak 17 hakimden oluşan adli heyet, davaları farklı hükümlerle karara bağladı.

Üç durumda karar

Bu bağlamda Mahkeme, iklim değişikliğiyle yeterince mücadele etmeyen İsviçre hükümetinin sağlık haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Mahkemeye başvuran 2 binden fazla İsviçreli kadının hakkını tanıdı.

Ancak mahkeme altı Portekizli gencin ve eski Fransız belediye başkanı Damien Careme'nin açtığı davaları reddetti.

Portekiz gençliğinin durumu Avrupalı ​​liderleri iklim değişikliğini önlemek için daha kararlı adımlar atmaya itecek nişan alıyordu.

Grande-Syntheise'nin eski belediye başkanı Careme, ulusal hükümetlerin iklim değişikliğine ilişkin uluslararası anlaşmalar kapsamındaki taahhütlere saygı duyması gerektiğini de savundu.

Her ne kadar bu iki dava reddedilmiş olsa da, İsviçreli kadınların hukuki başarısı Avrupa kıtası ve ötesinde bir dalgalanma etkisi yaratabilir. Dolayısıyla davadaki karar AİHS'ye taraf olan 46 ülke için emsal teşkil edebilecek.

İsviçreli kadınların durumu nedir?

İsviçre'deki İklim Koruma İçin Gelişmiş Yaşlı Kadınlar hareketinin 2.000'den fazla üyesi, hükümetlerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki yetersiz çabalarının sıcak hava dalgaları sırasında kendilerini ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını söylüyor.

Geçtiğimiz yıl İsviçre hükümetinin sera gazı emisyonlarını azaltmasını isteyen kadınlar, davalarını AİHM'ye taşıdı.

Mahkeme, kararında, İsviçre hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yeterli iç politikaları uygulamayarak insanın özel hayat ve aile hayatına ilişkin hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Bu politikaların, sera gazı emisyonlarına karbon bütçesi yoluyla veya başka bir şekilde ulusal sınırlar getirilmemesini de içerdiği sonucuna varan mahkeme, ayrıca İsviçre hükümetinin, sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini, hedeflere ulaşıldı. karşılaştı.

Temyize tabi olan AİHM kararı, İsviçre hükümetini, 2030 emisyon azaltma hedeflerini Anlaşmanın hedefiyle uyumlu hale getirmek için revize etmek de dahil olmak üzere, emisyonları beklenenden daha kısa sürede azaltmak için daha fazla adım atmaya zorlayabilir: Paris'in ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir