Üniversite adayı seçme süreci Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla başladı. İlk oturum olan 'Temel Yeterlilik Sınavı'na (TYT) 2 milyon 819 bin 362 aday, ikinci oturum olan 'Alan Yeterlilik Sınavı'na (AYT) 1 milyon 776 bin 496 aday, 'Temel Yeterlilik Sınavı'na (TYT) 1 milyon 776 bin 496 aday katıldı. Yabancı Dil Testi'. Aday seçme süreci 25 Temmuz Perşembe günü başlayacak.
Son gün 2 Ağustos Cuma. Bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde 1 milyon 58 bin 345 kontenjan belirlendi.
“KRİTER BAŞARI SIRALAMASI OLMALI”
Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri Serpil Süer, üniversiteye başvuran adayların dikkat etmesi gereken noktaları eleştirel bir dille hatırlattı. Süer, şunları söyledi: “Üniversite adaylarının tercih listelerini hazırlarken yaptığı en büyük hata, tercih listelerini puana göre sıralamaktır. Ancak kriterimiz başarı sırası olmalıdır. Sıralama yaparken ilk adım başarı sırasını dikkate almak, ikinci adım ise istenilen bölümleri belirleyip değerlendirmektir. Daha sonra ÖSYM'nin 25 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında açıklayacağı tarihler arasında tercihlerinizi sisteme girmeniz yeterli. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta başarı sırasına göre tercih havuzunu oluşturmaktır. Adaylar kısa listelerini üç aşamada tamamlayabilirler. “Öncelikle yeterince yüksek olmadıklarını düşündükleri ancak gerçekten istedikleri departmanları belirlemeli, daha sonra kendi sıralamalarına yakın olan departmanlar arasından tercih yapmalı ve listenin sonuna doğru istedikleri departmanları eklemeliler. Muhafazakar olmak için listelerinde sıralamanın altındalar” dedi.
“TERCİLER LİSTESİNİN HAZIRLANMASINDA UZMANLARIN DESTEĞİNİN ALINMASI GEREKLİ”
Adayların “Tercih ve Yükselme Günleri” düzenleyen üniversiteleri ziyaret etmelerinin faydalı olduğunu belirten Süer, bilginin akademik personelden alınması gerektiğini de vurguladı. Üniversitelerin ziyaret edilemeseler bile online danışmanlık hizmetlerini hatırlatan Süer, öğrencilerin seçim yaparken uzmanlardan yardım almaktan çekinmemesi gerektiğini vurguladı. Adayların öncelikle kendilerini tanıması gerektiğini hatırlatan Süer, şöyle konuştu; “Üniversiteye başvuran adayların seçmeyi düşündükleri bölümlerle ilgili ilgi, beceri ve araştırma mesleklerine öncelik vermeleri gerekmektedir. Aynı zamanda yaşadığımız çağın yeterlilik çağı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle öğrencilerin hangi bölümü seçerse seçsin beceri gelişimi son derece önemlidir. Adayların beceri gelişimi açısından tercih listelerindeki üniversiteleri araştırmayı ihmal etmemeleri gerekiyor” dedi.
ORTAOKULLAR KAPATILDI MI? NE OLACAK ŞİMDİ?
Geçtiğimiz yıl kaliteyi artırmak amacıyla 80 binden fazla öğrencinin dahil olduğu 1.308 farklı ikinci öğretim programı kapatıldı. Ortaöğretime gitmeyi düşünen adayların akıllarında soru işaretleri bırakan bu duruma ilişkin Süer, şunları söyledi:
“Kapatılan programlardan kontenjanlar istihdama yönelik yeni programlara aktarıldı ve yaklaşık bir milyon kontenjan korundu. Aslında geçen yıl toplam ödenek sayısında bir azalma olmadı. Üniversite adaylarını geleceğin mesleklerine yönlendiriyor, onları girişimci meslek hayatına hazırlıyoruz.”