DeFi TVL rakamı 15 ay sonra yeniden 200 milyar dolara ulaştı

Blockchain analiz platformu DappRadar tarafından hazırlanan bir rapora göre, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarındaki toplam kilitli değer (TVL), Mayıs ayında 192 milyar dolara ulaşarak Şubat 2022'den bu yana en büyük miktara ulaştı. TVL'deki artışa rağmen DeFi kullanan aktif cüzdan sayısı azaldı %21 oranında.

ABD doları DeFi uygulamalarında kilitlenen kripto para birimlerinin değeri, artan Ether (ETH) ve token fiyatlarının etkisiyle Mayıs ayında %17 arttı. Tüm ağlar arasında Ethereum, DeFi pazarının TVL'sinde hakimiyet kurarak toplamın %68'ini oluşturdu. Solana 10,9 milyar dolarla, yani toplamın %5,7'siyle ikinci oldu. Solana'nın DeFi TVL'si önceki aya göre %14 arttı.

DeFi'nin toplam değeri Mayıs 2023'ten Mayıs 2024'e kadar kilitlendi. Kaynak DappRadar

TVL'deki güçlü büyümeye rağmen DeFi sektörü günlük UAW sayısında bir düşüş gördü; Bu, kalan kullanıcılar daha fazla para yatırdıkça veya cüzdanlarının değerinin arttığını gördükçe kullanıcı tabanının küçüldüğünü gösteriyor. UAW bu ay %21 düşüşle 1,75 milyona geriledi; Bu, tüm Web3 uygulamalarının toplam UAW'sinin %17'sini temsil eder.

DappRadar, TVL'deki artışı Ethereum için borsada işlem gören bir fon olasılığı hakkındaki kısa vadeli spekülasyonlara bağladı. DappRadar, “DeFi UAW düşüyor, bu da çoğu işlemin ETH ETF'ye dayalı spekülatif olduğu anlamına geliyor” dedi.

DefiLlama'ya göre merkezi olmayan borsaların 24 saat işlem hacmi 1 Ekim 2023 ile 7 Haziran 2024 arasında 1,7 milyar dolardan 5,1 milyar dolara çıktı. Bu, likidite sağlayıcıları ve borç verenler için daha yüksek getirilere yol açarak daha fazla yatırım yapmalarına yol açmış olabilir. DeFi uygulamalarında kripto para birimleri. Bu aynı zamanda Bitcoin (BTC) ve Ether'in de geniş çapta konuşulduğu bir dönemdi.

Ekim 2023'ten 7 Haziran 2024'e kadar merkezi olmayan ticaret hacmi. Kaynak: DeFi Lama

Rapora göre UAW'da DeFi sektörü düşüş görse de Web3 pazarının diğer sektörleri kullanıcı kazandı. Oyun sektöründe bir önceki aya göre %7,5 artışla 3 milyonun üzerinde aktif kullanıcı bulunuyor. Non-fungible token (NFT) pazarının kullanıcı sayısı %11 artışla 1,52 milyon UAW'ye yükselirken, Web3 sosyal medya uygulamaları da %29 artışla 1,92 milyon UAW'ye ulaştı.

6 Haziran tarihli rapora göre toplam Web3 UAW sayısı 10,4 milyona ulaştı. Daha önce nisan ayında yayınlanan bir raporda 2023 yılında 4,3 milyon olan UAW kullanıcı sayısının 2024 yılının ilk çeyreğinde 7 milyona ulaştığı belirtilmişti.

Birlikte ele alındığında bu veriler, Web3 uygulamalarına yönelik giderek artan bir kullanıcı eğilimini göstermektedir. Ancak bazı uzmanlar işe alımların hâlâ çok zor olduğunu ve bu durumun düzeltilmemesi durumunda sektörün gelecekteki büyümesini sınırlayacağını savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir