BIST'ten altın ithalat kotasında değişiklik


Borsa İstanbul işlenmemiş altın ithalat kotalarının dağılımında değişiklik yaptı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası yönetimi, işlenmemiş altın ithalat kotalarının dağılımında değişiklik yaptı.

Borsa İstanbul'dan konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, “Hazine ve Maliye Bakanlığı (Bakanlık) tarafından 07.08 tarihinde Borsamıza gönderilen yazı ile olumsuzluklar göz önünde bulundurularak altın ithalatındaki artış hızının düşürülmesine yönelik tedbir olarak Ham altın ithalatındaki artışın dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesine etkileri.'' Arzın daralması nedeniyle Bakanlığa bildirilen sorunların azaltılması amacıyla kota dağılımında değişiklik yapıldı. Piyasadaki ham altın kota talebi 2023 yılından itibaren işlenmemiş altın ithalatına yönelik aylık toplam tutar.” denildi.

Üyelerin yeni kota bilgilerini öğrenmek için Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Yönetimi ile iletişime geçmeleri istendi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Öte yandan, dahilde işleme rejimi kapsamında aylık toplam ithalat kotasının 500 kilogramı, Türkiye'de yerleşik tüzel kişinin sermayesine ilave edilmek veya ihracat tazminatı olarak eklenmek üzere “ücretsiz” olarak ödenecek. fiyatları, kota uygulamasının başladığı 01.0.2022 tarihinden 07.08.2023 tarihine kadar, ithalat işlemleri şeklinde yapılan ithalat işlemleri dışında işlenmemiş altının ithalat işlemlerini (nakit veya nakit ödemeli) yapmamış kıymetli maden aracı kuruluşları ve İstanbul A.Ş.Borsa üyeliği, Danıştay 13. Dairesi'nin 26.12.2022 tarihli kota uygulamasına başlamasından sonra gerçekleşen kıymetli maden aracı kuruluşları, kıymetli madenler arasında dağıtılmak üzere yedek akçe olarak ayrılacak. E:2019/3051, K:2022/4968 ve 26.12.2022 tarih ve E:2019/3052, K:2022/4966 sayılı kararlarla faaliyet izinleri iade edilen aracı kurumlar. Kapsama giren şirketlere yönelik Talepler, her ayın ilk 5 iş günü içinde Borsaya bildirilecek ve söz konusu tutar, talep esasına göre Borsa tarafından her şirkete en fazla 25 kilogram olmak üzere dağıtılacak. Bu kapsamda başvurular her ayın ilk 5 iş günü içerisinde saat 09:00-18:00 arasında Borsa İstanbul Yenibosna Yerleşkesine manuel olarak yapılacak ve başvuru tarih ve saatinden sonra başvuru sahibine bir nüshası teslim edilecektir. Borsa İstanbul tarafından işlenmektedir.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir