ABD Senatosu, TikTok'un 'satılmasını ya da yasaklanmasını' öngören yasa tasarısını kabul etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

ABD'de 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok'a yönelik yasa tasarısı, ABD'nin Çin tehdidine ilişkin endişelerini yansıtıyor.

REKLAM

ABD Senatosu, TikTok'un ana şirketi Bytedance'ı platformu satmaya veya yasakla karşı karşıya kalmaya zorlayacak bir yasayı kabul etti.

Ukrayna ve İsrail'e yardımı içeren daha büyük bir paketin parçası olan “Amerikalıları Yabancı Düşmanlar Yasası Tarafından Kontrol Edilen Uygulamalardan Korumak” başlıklı yasa tasarısı, Senato'nun onayının ardından ABD Başkanı Joe Biden'a gönderildi. Biden'ın tasarıyı imzalaması bekleniyor.

Tasarı, TikTok'un sahibi ByteDance'e platformu satması için dokuz ay süre veriyor ancak bu süreye üç aylık bir uzatmanın eklenebileceği belirtiliyor. Ancak hukuki zorlukların satış süresinin uzamasına neden olabileceği söyleniyor.

Tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nden geçtiğinde satış süresi altı ay olarak belirlenmişti. o kararlıydı.

ABD bu yasayı neden çıkardı?

Amerikalı milletvekilleri ve yönetim yetkilileri, Çinli yetkililerin ByteDance'i ABD kullanıcı verilerini vermeye zorlayabileceği veya TikTok'taki belirli içerikleri bastırarak veya tanıtarak Amerikalıları etkileyebileceği yönündeki endişelerini dile getiriyor.

Senato Ticaret Komitesi Başkanı Maria Cantwell, “Kongre, ByteDance, TikTok veya başka herhangi bir şirketi cezalandırmak için harekete geçmiyor” dedi. Dedi.

Cartwell, “Kongre, yabancı düşmanların casusluk, gözetim, kötü niyetli operasyonlar yürütmesini ve savunmasız Amerikalılara, erkek ve kadın askerlerimize ve ABD hükümet personeline zarar vermesini önlemek için adımlar atıyor” dedi. Ekledi.

Rakipleriniz ne diyor?

TikTok yasasının bazı muhalifleri, tüketicileri korumanın en iyi yolunun, kökenleri ne olursa olsun tüm şirketleri etkileyen kapsamlı bir veri gizliliği yasasını uygulamak olduğunu söylüyor.

Ayrıca ABD'nin, TikTok'un kullanıcı bilgilerini Çinli yetkililerle paylaştığını gösteren hiçbir kanıt sunmadığı da belirtiliyor.

Dijital hakları savunan Washington merkezli Demokrasi ve Teknoloji Merkezi'nin direktör yardımcısı Becca Branum, “TikTok'un yasaklanması, olağanüstü gerekçe gerektiren olağanüstü bir adım olacaktır” dedi. Dedi.

Satış için son tarihin ertelenmesine ilişkin yorum yapan Branum, bunun halka yönelik tehdidin aciliyetini haklı çıkarmadığını ve mevzuatın temel anayasal kusurları ortadan kaldırmadığını eleştirdi.

Popüler sosyal medya platformu 170 milyon Amerikalı tarafından kullanılıyor ve tasarı, Çin tehditlerine ilişkin uzun süredir devam eden korkuları yansıtıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir