Öfkeli çiftçilere yeni AB imtiyazı: pestisit tedariği geri çekildi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Pestisit kullanımını azaltmayı amaçlayan yasa tasarısının Avrupa Komisyonu tarafından geri çekilmesi, bu ürünün halk sağlığına zararlı olduğu iddiasıyla kampanya yürüten çevre örgütleri için bir yenilgi anlamına geliyor.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Salı günü yaptığı açıklamada, AB genelinde pestisit kullanımını azaltmayı amaçlayan tartışmalı tasarının geri çekildiğini duyurdu.

Bu açıklama, kampanyayı halk sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle sürdüren AB genelindeki çevre örgütleri açısından büyük bir yenilgiyi temsil ediyor.

Kasım ayında Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada, AB Komisyonu'nun konuyla ilgili sunduğu yasa tasarısı 299 kabul, 207 ret ve 121 çekimser oyla reddedilmişti.

AB Komisyonu, “Sürdürülebilir Kullanım Yönetmeliği” (SUR) adı altında hazırlanan pestisit kullanımını 2030 yılına kadar yarıya indirme planını Haziran 2022'de kamuoyuna duyurdu.

Tasarı neyi içeriyordu?

Tasarıda, kentsel yeşil alanlar ve Natura 2000 alanları (Avrupa Birliği sınırları içinde belirlenmiş bir doğal çevre koruma ağı) gibi hassas alanlarda pestisitlerin tamamen yasaklanması ve düşük riskli alternatiflerin kullanımının teşvik edilmesi çağrısında bulunuldu.

SUR, ilk kez kamuoyuna duyurulduktan sonra tarım sektörü lobi faaliyetlerinin hedefi haline geldi.

Avrupa Parlamentosu'nun desteklemediği tasarıya ilişkin üye ülkeler arasındaki siyasi müzakereler şu anda askıya alınmış durumda.

Bu tasarının yasalaşma şansı düşük görülüyordu.

AB Komisyonu Başkanı SUR yasasını neden geri çekti?

Avrupa Parlamentosu'nun Strazburg'daki genel kurul toplantısında konuşan von der Leyen şunları söyledi: “Avrupa Komisyonu, kimyasal bitki koruma ürünlerinin risklerini azaltmak gibi değerli bir amaç için SUR'u teklif etti. Ancak SUR teklifi kutuplaşmanın sembolü haline geldi. Reddedildi.” Avrupa Parlamentosu Konseyi tarafından “Daha fazla ilerleme kaydedilmedi. Bu nedenle Konsey'e bu önerinin geri çekilmesini önereceğim.” dedi.

Von der Leyen'in kararı, sağcı partilerin “Avrupa Yeşil Anlaşması”na karşı artan tepkisi ve diğer şikayetlerin yanı sıra, çevresel düzenlemelerin kendilerine yüklediği yükün aşırı olduğunu söyleyen öfkeli çiftçilerin yaygın protestoları sırasında geldi.

AP'ye yaptığı konuşmada çiftçilerin sorunlarına değinen Avrupa Komisyonu Başkanı, iklim değişikliğinin yarattığı yıkım, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya kalan çiftçilerin mağduriyetlerinin “Duyulmayı hak ettiklerini” söyledi. .

Avrupa Komisyonu Başkanı: “Çiftçilerimiz ancak geçimlerini topraktan sağlayabilirlerse geleceğe yatırım yapabilirler. Ve ancak iklim ve çevre hedeflerimize birlikte ulaşırsak çiftçilerimiz geçimini sağlamaya devam edebilir. Çiftçiler bunu iyi biliyor, onlara daha çok güvenmemiz lazım.” dedi.

AB Komisyonu: Pestisit düzenlemesi gündemde kalacak

Fatura hemen tahsil edilmeyecektir. Bunun için Avrupa Komisyonu temsilcilerinin onayı gerekiyor.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı, pestisit düzenlemesi konusunun gündemde kalacağını ve “yeni, çok daha olgun bir teklif” sunulabileceğini duyurdu.

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu milletvekillerine şunları söyledi: “Konu elbette gündemimizde kalacak. Ancak ilerleme kaydetmek için daha fazla diyalog ve farklı bir yaklaşıma ihtiyaç var.” dedi.

Yeni öneri, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri dikkate alınarak bir sonraki komisyonun görevi olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir