Nanoteknoloji nedir ve nerelerde kullanılır? Nanoteknoloji ürünleri nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sıklıkla karşılaşılan terimlerden biri de nanoteknolojidir. Bu kavram günlük yaşamda, internette, filmlerde vb. kullanılmaktadır. Farklı alanlarda birçok insan tarafından karşılaşılmaktadır. Temel olarak nanoteknoloji en geniş kapsamlı teknolojik yeniliklerden biridir. Nanoteknoloji çatısı altında toplanan bilim dalları da bulunmaktadır. Bunlar; Bunlara yer bilimleri, organik kimya, moleküler biyoloji, yarı iletken fiziği ve mikrofabrikasyon dahildir.

Nanoteknolojinin ne anlama geldiği sorulduğunda; 1 ile 100 nanometre arasında değişen boyutlarda yapılan mühendislik ve teknolojik çalışmaların tümüne nanoteknoloji denir.

Nanoteknoloji, günlük yaşamın ölçü birimleriyle analiz edilemeyecek kadar küçük boyutlar üzerinde çalışmaların yapıldığı bir alandır. Bu nedenle alanda nanometre adı verilen bir ölçü birimi kullanılmaktadır. Bu ölçü birimi milimetre veya santimetre gibi belirli oranları tanımlamak için kullanılır. Maddelerin moleküler, supramoleküler ve atomik ölçekte kontrolüne nanoteknoloji denir. Makro ölçekli ürünlerin üretimi için atomları ve molekülleri organize etmenin özel amacını ifade eder. Bu açıklama günümüzde moleküler nanoteknoloji olarak adlandırılan nanoteknolojinin en eski ve en bilinen tanımı olarak bilinmektedir.

Nanoteknoloji ne işe yarar?

Nanoteknoloji kullanıldığı sektörlere geniş kapsamlı yenilikler getiriyor. Malzemelerin üretiminde fizik, kimya, biyoloji, elektronik, manyetizma, optik ve mekanik gibi birçok alanda nanoteknoloji çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar tıp alanında çığır açıcı yeniliklere olanak sağlıyor. Günümüzde nanoteknoloji denilince akla ilk gelen mobil teknolojilerdir. Yeni nesil nanoparçaların kullanımı hemen hemen herkesin kullandığı akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve bilgisayarlarda oldukça yaygın.

Nanoteknolojinin nerelerde kullanıldığı sorulduğunda; Bu alan malzeme ve imalatta daha küçük, daha hafif parçaların geliştirilmesinde kullanılır. Nanoteknoloji aynı zamanda sağlık alanında tedavi ve teşhis araçlarının geliştirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Tıp alanından bahsetmişken, nanoteknolojilerle ilgili çalışmalar eczacılık ve tıp alanlarında da uygulama alanı bulmaktadır.

Nanoteknoloji ürünleri nelerdir?

Nanoteknolojinin günlük hayatta nerelerde kullanıldığı sorusuna yanıt olarak nanoteknoloji ürünlerine yönelik şu örnekleri vermek mümkündür:

  • Bilgisayar
  • Tablet
  • Gözlük
  • telefon ekranları
  • kamera lensleri
  • Cam yüzeylerde toz ve su tutmayan, yansıma önleyici ve kendi kendini temizleme özelliğine sahip ürünler
  • Ultraviyole ışınlardan korunan ve buhar itici özelliğe sahip ürünler
  • Çizilme sorununu ortadan kaldıran dayanıklı ürünler nanoteknolojinin örnekleri arasındadır.

Nanoteknoloji çalışmalarında otomobil, tren, kamyon, gemi, uçak ve diğer tüm araçlar için yakıt tasarrufu sağlayan teknolojiler geliştirilmiştir. Kısaca nanoteknoloji nerelerde kullanılır sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • Gıda endüstrisi
  • Tıbbi
  • Elektronik
  • Tekstil
  • Araba
  • Güç
  • Uzay bilimi

Nanoteknolojinin temel amacı nedir?

Nanoteknolojinin günümüz teknolojisine göre pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar genellikle nano boyutlu parçaların analizinde ortaya çıkar. Analiz sonrasında nanometrik yapıların fiziksel durumları anlaşılır. Bir diğer amaç ise işlem aşamalarında farklı ve üstün malzemelerin elde edilmesini garanti altına almaktır. Çağımızın enerji ve maddi sorunlarına çözüm bulmak için daha az malzeme ve enerji kullanmayı amaçlamaktadır. Bunu daha dayanıklı, daha güçlü ve daha hafif malzemelerle başarıyor.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel'in görüşmesinin tarihi belli olduCumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel'in görüşmesinin tarihi belli oldu
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta görevinden istifa ettiİYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta görevinden istifa etti
MHP'den sansasyonel hamle!  Şuraya dikkat çekti MHP'den sansasyonel hamle! 'Ahlaksız paylaşımlara' dikkat çekti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir