Meksika, Quito'daki büyükelçiliğini basan Ekvador'u Uluslararası Adalet Divanı'na şikayet ederek, bu ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti.
Meksika, Quito'daki büyükelçiliğine silahlı baskın düzenleyen Ekvador hakkında, Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı makamı olan Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) şikayette bulundu.
Uluslararası Adalet Divanı'ndan yapılan açıklamada, Meksika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda Ekvador'a karşı dava açtığı doğrulandı ve geçen haftaki büyükelçilik baskınının Birleşmiş Milletler'in diplomatik ilişkilere ilişkin anlaşmasının ihlali olduğu belirtildi.
Ekvador polisi, 5 Nisan'da eski Ekvador başkan yardımcısı Jorge Glas'ı tutuklamak için Aralık 2022'den beri bulunduğu Kito'daki Meksika büyükelçiliğine baskın düzenledi.
Baskın, Güney Amerika ülkesine karşı küresel bir tepkiye ve kınamaya yol açtı ve Ekvador ile Meksika arasında diplomatik bir sürtüşmeye neden oldu.
Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, yaptığı açıklamada, Ekvador'un büyükelçilik baskınıyla uluslararası hukukun temel ilke ve kurallarını ihlal ettiğini söyledi.
Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyette bulunduğunu ve uluslararası toplum nezdinde Meksika'dan özür dileyene kadar Ekvador'un BM üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunduğunu söyleyen Barcena, şunları söyledi: “Uluslararası hukuka rağmen, 'Büyükelçiliğimizin dokunulmazlığı açıkça ihlal edilmiştir. Diplomatlarımız' Büyükelçilikte çalışanlar saldırıya uğradı. Yaptıklarından Ekvador sorumludur.” Mutlaka denenmeli.” dedi.
Ekvador'a örnek bir ceza verilmesi gerektiğini belirten Bakan Barcena, bu tür saldırıların tekrarlanmaması için uluslararası toplumun Ekvador'u açıkça kınamasının önemli olduğunu söyledi.
Ayrıca Barcena, Ekvador'la serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakereleri askıya aldığını ve ticari ilişkileri kesme kararı aldığını vurguladı.
Büyükelçilik dokunulmazlığı uluslararası hukukun temel ilkelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu dokunulmazlık, bir Devlet tarafından başka bir Devlete akredite edilen büyükelçilik ve konsolosluk personelinin, çalışmalarını engelleyecek yasal müdahalelerden korunmasını sağlar. Aynı şekilde elçilik kampüsü, elçilik personeli ve diplomat aileleri de diplomatik dokunulmazlıktan yararlanıyor. Viyana Sözleşmesinin garanti altına aldığı yasal koruma, evinize veya ofisinize yönelik aramaları, adli işlemleri veya diğer eylemleri yasaklamaktadır.