Erzincan'ın İliç semtinde bulunmaktadır. Çöpler'deki altın madeni'nde 9 işçi TBMM'de kurulan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, toprağı yer altına bırakan liç şutuyla ilgili. ikinci toplantı Tamamlamak.
CHP'li ŞEVKİN: “ÇAĞIRTAN BİR FELAKETTİ”
Toplantıda komisyon üyeleri, komisyonun yürüteceği çalışmalara ilişkin görüşlerini bildirdi. Maden felaketlerine son verilmesi için gerekli önlemlerin alınmasında Komisyon çalışmalarının önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu vurgulayarak, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen ŞevkinDedi ki:
“Bu toplantıda yapılan görüşmelerde öncelikle firma yetkililerinin dinlenmesi gerekiyor. Firma yetkililerinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Bakanlıkları gibi yetkili bakanlıkların konu ile ilgili görüşleri alınıyor. Bu sorun mutlaka çözülmeli, meslek odaları dinlenmeli ve onların görüşleri alınmalı. Bu konuda CHP olarak komisyona sunduğumuz raporun iyi ve kötü örnekleri var, bu örneklere bakmak önemli diye düşünüyorum. yerinde.
Yine tıbbi jeoloji açısından bu toksik minerallerin yeraltı sularına ve toprağa karışmasının ne tür zararlar vereceği konusunda tıp arkadaşlarımızın görüşlerini dinlemeliyiz. Söylenecek çok şey var. 13 Şubat 2024 Salı günü meydana gelen Çöpler maden faciası sansasyonel bir felaketti. İki yıl önce bu siyanürlü atık aslında doğaya salındı ve belirtiler verdi.. Altın tarama dünyanın en tehlikeli operasyonlarından biridir. “İhtiyaç var mı, endüstriyel düzeyde ne kadar ihtiyaç var, ülkeye ne gibi bir katma değer sağlıyor? Bunu iyi değerlendirmek lazım.”
YAVUZYILMAZ: “AKP, ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINI BAŞARISIZ OLDU”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı CHP Genel Başkan Yardımcısı e Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Dedi ki:
“Bu felaketin neden meydana geldiğini, hangi bakanlıkların yetki alanına girdiğini, sorumluluklarının neler olduğunu anlamak için buradayız. Bu konuda öncelikle genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bu felaket yapay bir dağ teknesinin kaymasıdır. milyon ton siyanür içeren liç malzemesinden yapılmış olan liç sahasının yüksekliği yaklaşık 264 metre olup, bu alanda dünyada bu yükseklikteki yoğun liç alanı ile dünya rekoru kırılmıştır.
Yığın liç sahasının bu yüksekliğe ulaşmasının sorumluları; Çevre Bakanı Murat Kurum Geliyor. Yığın liç sahasının bu yüksekliğe ulaşmasına neden olan artış 07.10.2021 tarihinde kaydedildi. murat kurum Şirket adına imzalanmış, şirkete verilen izin ile yapılmıştır. 9 adamımız enkaz altında kaldı, 2 adamımızın cesedine ulaşıldı. 7 işçimiz halen enkaz altında. AKP hükümeti arama kurtarma çalışmalarından bir kez daha taviz verdi. “Felaketin ardından kriz yaşanıyor”
Yavuzyılmaz konuşmasında eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanı Murat Kurum'a yönelik sözleriyle şunları söyledi: “AKP iktidarı bir kez daha arama kurtarma çalışmalarını berbat etti. “Felaketin ardından kriz var” şeklindeki açıklamaları MHP ve AKP'lilerin tepkisine neden oldu.
Komisyondaki görüşmelerin ardından toplantıya ara verildi. Aradan sonra Yavuzyılmaz yarıda kesilen konuşmasına devam etti.
Sorumlu firmalar Kartaltepe ve Anagold Madencilik'in AKP'ye yakınlığına dikkat çeken Yavuzyılmaz, şunları söyledi: “Bu iki firmanın liç sahasını aynı anda depolamasının bu felakete giden yolda çok önemli ve kritik etkisi var.” AKP ve MHP'li milletvekilleri de Yavuzyılmaz'ın sözlerine tepki göstererek, “Şimdi şirketleri sayarak suçluyu buldunuz. AKP'ye yakınlığıyla bilindiğini söylüyorsunuz. Türkiye'deki diğer madenler de CHP'ye yakın. Sermayeyi taraflara yakın olmakla suçlamak doğru değil.” “CHP'nin yakınında bile olabilir” dedi. Yavuzyılmaz, şöyle konuştu: “Buraya gelmeden önce suçlu ve sorumlu kavramlarını ayıralım. İkinci bir şirket daha var. Neden utanılacak bir şeymiş gibi davranıyorsunuz? Neden şirketi davet etmemiz gerektiğinden ve gerekenlerden bahsediyorum. bakanlıklar.”
MHP'li: “ÇIKARMADAN VAZGEÇTİM DİYEMEZSİNİZ”
MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük Dedi ki:
Altın madenciliği belirli beceriler gerektirir ve fiyat ve değer açısından diğer madenlerden çok farklıdır. Hangimiz siyanürden korkmaz ama altın üretiminin %85'i siyanürle yapılıyor. Madenden bir kez vazgeçebilir miyiz? Bu imkanımız var mı? Bakın en çok altın madeni üreten ülkelere bakın: Çin ve Rusya… Önemli olan çıkarmanın insana ve çevreye saygılı bir şekilde yapılması. Yoksa “madencilikten vazgeçiyorum” dersen dağda çobanlık bile yapamazsın. Bakın ben altın takmıyorum, arkadaşlarımız bundan hoşlanıyor. Bunu daha sağlıklı nasıl yapabiliriz diye araştırmamız lazım” dedi.
“Altın madenciliği bir zorunluluktur”
Atay Uslu Komisyonu Başkanışu açıklamaları yayınladı:
“Sorularımıza cevap alamıyorsak arkadaşlarımız her soruya cevap versinler. İlgili kurumları arayıp gelsinler sorularımızı cevaplasınlar. Altın bir kültürdür, sadece bir madencilik faaliyetidir, başka bir süreçtir. Altın bir süreç değildir. Tüm bunları geçmişte yatırım aracı olarak değil, paranın kendisi olarak öğrenelim, altın madenciliği geçmişte annenizin veya babanızın yaptığı bir zorunluluktur ve ekonomik bir değerdir.
Bu tür sorular yanlıştır. Bunu nasıl başarabiliriz? İşte bu yüzden varız. Bilimsel olarak dinleyeceğiz. Her iş ve faaliyetin siyasi bir yönü vardır. Siyasetin her şeyin üstünde olduğunu kabul ediyorum ama süreci ve bilimsel yönünü anlamadan bazen gülünç duruma düşebiliyoruz. Akademik ortamdan “hiçbir şey bilmiyorlar ama konuşuyorlar” diyerek bahsedebilirler. Bir fırsatımız var. Bu fırsatı mümkün olduğu kadar kullanalım.”
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül “7 çocuk yeraltında. Anneleri, babaları 'çocuklarımızı getirin' diyor. Uzaydan yeraltında altın buluruz ama bu 7 çocuğu nasıl bulamayacağız? Sanırım bu çocuklara da aynı şekilde davranacağız. Onları tedavi edeceğiz”. Çocuklarımıza ve kardeşlerimize iyi davranın.”
DEM Partisi Milletvekili Tunceli Ayten Kordukomisyonda STK'ların ve çevre hareketlerinin sesinin duyulması gerektiğini söyledi.
Komisyon Başkanı Atay Uslu, 30 Nisan saat 15.00'te görüşmek üzere toplantıyı kapattı. 30 Nisan'daki toplantıda ilgili genel müdürlüklerin ve yetkili bakanlıkların bakan yardımcıları dinlenecek.