Aydın, 2020 yılında Türkiye'ye dönerek yargıya teslim oldu.
Çarşamba günü 6. Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, “Tosuncuk” lakaplı tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın, “Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi” (SEGBİS) üzerinden davaya katıldı, tutuksuz sanıklar Osman Naim Kaya, Cafer Çolak, Serdal Dost Doğru ve tarafların avukatları duruşmada hazır bulunurken, savcı davaya ilişkin hazırladığı mütalaayı açıkladı.
Sonuç olarak, Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın hakkında “Bilgisayar sistemleri üzerinden dolandırıcılık”, “Suç örgütü kurma” ve “Suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama” gibi suçlardan 88 bin 302 yıl hapis cezası istendi.
Ayrıca diğer sanıklar Osman Naim Kaya, Cafer Çolak ve Serdal Dost Doğru'nun da tutuklanması istendi ve tutuksuz yargılandılar. Sanık ve avukatlarına savcının tavsiyesi üzerine savunmalarını hazırlamaları için süre verilirken, davanın ileri bir tarihe erteleneceği açıklandı.
Bunun yerine tutuklu olmayan 14 sanık hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
Ne oldu?
Mehmet Aydın'ın başlangıçta internet oyunu olarak tasarladığını söylediği sistemde 2016 yılında 132 bin kişiden 1,13 milyar lira toplandı.
“Çiftlik Bankası” olarak bilinen sistemde kullanıcılar, 365 gün yaşayacak sanal çiftlik hayvanlarını satın alıyor ve bu hayvanların depolanma ve beslenme masraflarını ödüyorlardı.
Çiftlik Bank, sanal olarak satın alınan hayvanların aslında Türkiye'deki çeşitli tesislerinde yetiştirilmeye başlandığını söyledi. Bu çiftliklerde yetiştirilen hayvanlardan elde edildiği iddia edilen ürünlerin Çiftlik Bank marketlerinde satılmaya başlandığı iddia edildi.
Kullanıcıların satın aldığı hayvanlardan elde edilen et, süt gibi gelirlerle geri ödeme yapıldı ve yatırımcılara 1 yıl içinde yüzde 100 kâr sözü verildi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2017 yılının sonlarında Çiftlik Bank hakkında “Ponzi sistemi” kurduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
SPK raporunda, 398,3 milyon TL'nin Çiftlik Bank tarafından 62 bin 877 kişiye ödendiği, geri kalan 113,4 milyon TL'nin ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) merkezli Fame Game adlı şirkete aktarılarak oradan transfer edildiği belirtildi. Mehmet Aydın'ın kişisel hesaplarına.
SPK'nın suç duyurusu üzerine Çiftlik Bank, “Saadet zinciri” olmadığını kanıtlamak amacıyla 2018 yılı başında üye alımını durdurduğunu duyurdu.
Ödemelerdeki kesintinin ardından Çiftlik Bank üyeleri suç duyurusunda bulunurken, bazı Çiftlik Bank üyeleri arandı.
“Ponzi sistemi” ve “piramit sistemi” olarak da adlandırılan satış sisteminin kurulması, yaygınlaştırılması ve tavsiye edilmesi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 80'inci maddesi uyarınca 2013 yılında Türkiye'de yasaklanmıştı.
Mağdurlardan gelen şikayetler üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Çiftlik Bankası” olarak bilinen sistem hakkında inceleme başlatılarak piramit satış sisteminin kurulduğu belirlendi ve soruşturma Başsavcılık'a devredildi.
Anadolu Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmaların ardından 7'si firarda, 11'i tutuklu 48 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Hakkındaki suçlamaların ardından Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank'ın sahibi Mehmet Aydın, 2020 yılında Brezilya'da Türkiye'ye teslim oldu.
“Tosuncuk” lakaplı Aydın, INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. Uçaktan inerken tutuklandığı bildirilen Aydın hakkında ilk işlem Gaziosmanpaşa Adliyesi'nin eki olan İstanbul Havalimanı Adliyesi'nde yapıldı. Aydın, daha sonra sorgulanmak üzere İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na gönderildi.