Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Dünya Bankası'nın onayladığı yaklaşık 1,9 milyar dolar değerindeki 4 proje imzalanmak üzere” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmana imza atma konusunda son aşamada olduğumuzu belirterek, “Uluslararası finans kuruluşlarıyla çalışmalarımız somut adımlara dönüşüyor, kalkınmaya yönelik projeler uygun finansmanla finanse edilecek” , uzun vadeli koşullar ve faiz oranları piyasa koşullarının altında.” sürdürülüyor ve programa olan güven artmaya devam ediyor” dedi.
Bakan Şimşek, AA muhabirine Türkiye'ye yabancı kaynak akışını değerlendirdi.
Ekonomik programa uygun projelere finansman sağlamak için ilgili bakanlık ve kuruluşlarla koordineli olarak yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Şimşek, proje finansmanı kapsamında dış finansman kuruluşlarından ülke kurumlarına kaynak sağlamaya devam ettiklerini söyledi.
Şimşek, “Uluslararası finans kuruluşlarıyla çalışmalarımız somut adımlara dönüşüyor, kalkınma odaklı projeler uygun finansal koşullarla destekleniyor, uzun vadeli faiz oranları piyasa koşullarının altında, programa olan güven artarak devam ediyor” dedi. dedi.
“BU YIL 2,9 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SAĞLADIK”
Projeleri desteklemek için bu yıl piyasanın altında faiz oranlarıyla yaklaşık 2,9 milyar dolar civarında uzun vadeli finansman sağladıklarını belirten Şimşek, “Bu finansman esas olarak deprem sonrasında ortaya çıkan altyapı ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor” dedi. dedi.
Şimşek, sürdürülebilirliği ön planda tutarak ihracatçıların yeşil dönüşümünü destekleyen, reel sektörün güçlenmesini destekleyen, iklim değişikliği ve uzun vadede yeşil ekonomiye geçişle uyumlu projelere finansman sağladıklarını açıkladı.
Önümüzdeki dönemde onaylanacak ve imza aşamasında olan projelere de değinen Şimşek, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda Dünya Bankası tarafından onaylanan yaklaşık 1,9 milyar dolar değerinde 4 proje imzalanmak üzere. Bu kaynakla sel ve kuraklığa karşı önlem alınması, kamu binalarının enerji verimliliğini artırıcı yatırımlar yapılması, yeniden inşa edilmesi mümkün olacak. Deprem bölgelerinde küçük sanayi siteleri ve daha büyük finansman olanakları “Amaç, kadınların ve gençlerin ekonominin yeşil sektörlerinin yarattığı işlere erişimini kolaylaştırmak.”
DEPREM BÖLGESİ DESTEKLERİ
Şimşek, Uluslararası İslam Ticaret Finansmanı Kurumu'nun İslam Kalkınma Bankası ihracatçılarının yeşil dönüşümüne ve depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretine destek olmak amacıyla ihracat ve kalkınma bankaları aracılığıyla toplam 250 milyon dolar sağlanmasına yönelik çalışmalara imza atıldığını söyledi.
Şimşek ayrıca, deprem bölgesindeki otoyolların iyileştirilmesi için Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan 200 milyon dolar, bölgedeki okullara destek için İslam Kalkınma Bankası'ndan ise 165 milyon dolar sağlanmasına yönelik çalışmaların tamamlandığını vurguladı. Bu kapsamda Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmana imza attıklarını, son aşamada olduklarını söyledi.
Şimşek, birçok uluslararası kuruluşun da destekleyeceği Merkezi Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Reel sektörümüzü güçlendirecek kalkınma odaklı altyapı yatırımlarının finansmanını desteklerken, yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilirliği ön planda tutan projelerin finansmanı için uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliğimiz devam edecek. Programımız şeffaflık, tutarlılık, sorumluluk ve öngörülebilirlik ilkelerine dayanmaktadır.” Bu bir göstergedir.”