Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını %4 gibi rekor bir seviyede tuttu.

Banka, enflasyonun yalnızca birkaç ay önce beklenenden daha hızlı düştüğünü söyleyerek oranları düşürme yönünde ilk küçük adımı attı. Analistler haziran ayında faiz indirimi bekliyor.

REKLAM

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek finansman maliyetlerinin durgun ekonomiyi zorlamasına rağmen enflasyon oranlarını düşürmedi.

Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranlarını aynı seviyede tutması bekleniyor.

Öte yandan banka, birkaç ay önce enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğünü söyleyerek faiz indirimine yönelik ilk küçük adımı attı. Analistler haziran ayında faiz indirimi bekliyor.

Beklenildiği gibi faiz oranını %4'te değiştirmeden bırakan ECB, son bir buçuk yılda enflasyonda devam eden düşüşü ve yeni düşük ekonomik büyüme tahminlerini yansıtacak şekilde mesajını biraz değiştirdi.

ECB açıklamasında, “Ocak ayındaki son Yönetim Konseyi toplantısından bu yana enflasyon daha da düştü. Temel enflasyon göstergelerinin çoğu daha da yumuşasa da yurt içi fiyat baskıları, kısmen güçlü ücret artışı nedeniyle yüksek kalmaya devam ediyor ” ifadesine yer verildi.

Banka, gelecekteki kararların kısmen enerji ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara bağlı olmayan çekirdek enflasyonun eğilimine bağlı olacağının altını bir kez daha çizdi.

Düşük enflasyon, düşük büyüme

ECB, üç aylık ekonomik tahmininde bu yıl için enflasyon tahminini %2,7'den %2,3'e düşürdü. Bu, merkez bankasının beklendiği gibi 2025 yerine bu yıl yüzde 2 hedefine ulaşacağı anlamına gelebilir.

Enflasyon yaklaşık 18 aydır düşüyor ve Şubat ayında %2,6 seviyesinde gerçekleşti.

Bu kısmen Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle daha da kötüleşen yakıt maliyetlerindeki keskin düşüşün ve aynı zamanda kredilerde aksamaya neden olan ECB'nin faiz oranlarındaki hızlı artışının da bir sonucuydu.

Ancak gıda ve yakıt fiyatlarındaki oynaklık hariç temel enflasyon hâlâ %3,1 seviyesindeydi ve ücret artışıyla yakından bağlantılı olan hizmet fiyatı endeksi de yaklaşık %4 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir