Almanya Başbakanı Scholz: “Ciddi suçlara karışanları yüksek riskli ülkelere de sınır dışı edebiliriz”

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Mannheim'daki aşırı sağcı bir gösteride yaşanan bıçaklı saldırı da dahil olmak üzere ülkede yaşanan bir dizi şiddet olayının ardından, ülkenin sınırdışı politikasının sıkılaştırılması yönünde yorum yaptı.

REKLAM

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Perşembe günü Almanya Federal Meclisi'nde yaptığı konuşmada, ciddi suçlardan hüküm giymiş suçluları, aralarında Suriye ve Afganistan gibi yüksek riskli ülkelerin de bulunduğu kendi ülkelerine geri göndereceğine söz verdi.

Scholz, “Bu tür suçlular, Suriye ve Afganistan'dan gelseler bile sınır dışı edilmelidir” diyerek, “ciddi suçlara karışan ve terör tehdidi oluşturanların burada yeri yok” diye konuştu.

Scholz, Federal İçişleri Bakanlığı'nın planlanan sınırdışı politikalarının yasal olarak uygulanmasının yollarını aradığını sözlerine ekledi ve şunları söyledi: “Almanya'nın çıkarları, suçluların korunması hakkından üstündür.”

Parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olan Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) üyesi olan Başbakan, terör suçlarını öven açıklamalarda bulunanların da sınır dışı edileceğini sözlerine ekledi ve açıklamalarını şöyle tamamladı: “Biz bunu yaptık. Sınır dışı etme politikamıza ilişkin kurallarımız, terör suçlarına göz yummak da dahil, sınırların ötesindedir.” Bunları dışlanmaya yol açacak şekilde sıkılaştıracağız.”

Bu açıklamalar, Almanya'nın güneybatısındaki Mannheim kentinde yaşanan şiddet olaylarının ardından ülkenin politikalarında önemli bir değişikliği temsil ediyor.

Cuma günü İslam karşıtı Pax Europa hareketinin düzenlediği gösteriye katılan bir saldırganın beş kişiyi yaralaması üzerine bir polis memuru bıçaklanarak öldürüldü.

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin 2013 yılında Afganistan'dan Almanya'ya göç eden ve ülkede yasal olarak ikamet eden 25 yaşındaki bir erkek olduğu belirlendi.

Scholz'un sınırdışı politikasına ilişkin yorumları, saldırıyı takip eden günlerde hükümetin göçmen politikasını eleştirme fırsatı bulan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin kampanyası sonrasında gündeme geldi.

Başbakan, SPD ile Yeşiller ve Özgür Demokratlar'ın (FDP) yer aldığı iktidar koalisyonu, Ocak ayında sığınma talepleri reddedilen göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıran yasayı kabul ettikten sonra göç konusunda daha sert bir tutum alacağını açıklamıştı.

Ancak Almanya, Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından 2021'de Afganistan'daki sınır dışı işlemlerini durdurmuştu.

Yeşiller gibi diğer Alman siyasi partileri, Afganistan'ın insan hakları konusundaki zayıf sicilini gerekçe göstererek teklife karşı çıkmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir