ABD Netanyahu'yu uyardı: Gazze'de derhal ateşkes şart; Değişiklik olmazsa desteği kesebiliriz

ABD Başkanı Biden, İsrail'e Gazze'deki operasyonları sırasında masum sivillerin ve yardım çalışanlarının öldürülmesini önlemek için daha fazlasını yapması çağrısında bulundu.

REKLAM

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Gazze'de “derhal ateşkes sağlanmasının şart olduğunu” ve İsrail'in “gecikmeden” anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

Biden, ABD'nin Gazze savaşına verdiği desteğin sivilleri ve yardım çalışanlarını korumaya yönelik yeni tedbirlere bağlı olduğunu vurguladı.

İkili, İsrail'in Gazze'deki Dünya Merkezi Mutfağı'na düzenlediği hava saldırılarında yedi yardım görevlisini öldürmesinden günler sonra telefonla konuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, “Biden, İsrail'in sivillerin zararını, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak için bir dizi spesifik, somut ve ölçülebilir adımı duyurması ve uygulaması gerektiğini açıkça belirtti.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, “Amerika'nın Gazze'ye yönelik politikasının, İsrail'in bu adımları derhal benimsemesine ilişkin değerlendirmemize göre belirleneceğini açıkça ifade etti” denildi. Söylendi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, “İsrail'de bir değişiklik olmazsa, bizde de değişiklik olur” dedi.

Biden, İsrail'e Gazze'deki operasyonları sırasında masum sivillerin ve yardım çalışanlarının öldürülmesini ve yaralanmasını önlemek için daha fazlasını yapması çağrısında bulundu.

Felaketten etkilenen bölgelerde acil gıda yardımı sağlamak üzere kurulan World Central Kitchen, aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu grup çalışanlarının ölümüne yol açan İsrail saldırıları hakkında bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray açıklamasında ABD'nin bu konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütme niyetinde olmadığının altı çiziliyor.

Blinken: İsrail'e desteği kesebiliriz

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in savaşı yürütme biçiminde önemli değişiklikler yapmaması halinde Washington'un desteğinin kesileceğini söyledi.

Blinken Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, “İhtiyacımız olan değişiklikleri göremezsek politikamızda değişiklikler olacak” dedi.

İsrail saldırının sorumluluğunu kabul etti ancak konvoyun hedef alınmadığını ve çalışanların ölümlerinin kasıtsız olduğunu ileri sürdü.

Ancak World Central Kitchen, saldırı nedeniyle İsrail ordusunu sert bir şekilde eleştirdi ve kurumun Gazze'deki çalışmalarını askıya aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir