ABD'de yaşanan ölümcül Tesla kazası sırasında aracın yarı otonom sürüş modunda olduğu açıklandı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Tesla'nın ABD'nin Washington eyaletinde meydana gelen trafik kazası sırasında “yarı otonom sürüş” modunda olduğu bildirildi.

REKLAM

Yetkililer, Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) batısında, Seattle kenti yakınlarında bir motosikletçinin ölümüne neden olan ölümcül araba kazasına karışan Tesla'nın “yarı otonom sürüş” modunda olduğunu belirledi.

2022 Tesla Model S sürücüsü, bir motosiklete çarpmadan önce araç hareket halindeyken Tesla'nın Otopilot sistemini kullandığını ve cep telefonuna baktığını söyledi.

Washington Eyalet Devriyesi müfettişleri, aracın olay veri kaydedicisinden bilgi indirdikten sonra Tesla'nın “tamamen otonom bir sürüş sistemi” üzerinde çalıştığını keşfetti. Müfettişler Associated Press'e (AP) soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

56 yaşındaki Tesla sürücüsü, “Otomatik pilot modunda araç kullanırken ihmalkar davrandığı ve sürüş sırasında cep telefonunun dikkatini dağıttığı, otomatik araç yönlendirme sistemine güvendiği” gerekçesiyle cinayet soruşturması kapsamında tutuklandı.

28 yaşındaki motosikletçinin olay yerinde hayatını kaybettiği kaza, ABD'de Tesla'nın “otonom” sisteminin neden olduğu bir başka ölüm olarak kayıtlara geçti.

Tesla araçları 2016 yılından bu yana en az üç ayrı kazada Otopilot modunda ölümlere neden oldu. Böyle bir olayda ABD Araç Güvenliği Ajansı, Tesla aracının önünden geçen kamyonu tespit edemediğini ve sürücünün o sırada yola dikkat etmediğini kaydetti.

Tesla'nın iki adet kısmen otonom sürüş sistemi var: şehrin sokaklarında bile birden fazla sürüş görevini yerine getirebilen “tamamen otonom sürüş” ve bir aracı şeridinde ve önündeki nesnelerden uzakta tutabilen “otomatik pilot”. Bu isimler bazen Tesla sahipleri ve kamuoyu tarafından karıştırılıyor.

Tesla şu anda hiçbir sistemin otomatik olarak hareket edemeyeceğini ve sürücülerin her an kontrolü ele almaya hazır olması gerektiğini vurgulasa da Tesla sahipleri bu önerilere her zaman kulak asmıyor.

Tesla CEO'su Elon Musk geçen hafta “tamamen kendi kendine sürüş” sisteminin bu yılın sonuna kadar insan denetimi olmadan çalışabilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir