Macaristan, Venezuela seçimlerinde 'şeffaflık' çağrısında bulunan AB ortak bildirisini veto etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Avrupa Birliği ülkelerinin Venezuela başkanlık seçimlerindeki “usulsüzlükleri” kınayan ortak açıklaması Macaristan tarafından engellendiğinde, AB dış politika sorumlusu Josep Borrell kendi açıklamasını yayınladı.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB), “çok sayıda kusur ve usulsüzlükle gölgelendiğini” söylediği Pazar günkü Venezüella başkanlık seçiminin meşru galibinin belirlenmesinde daha fazla şeffaflık çağrısında bulunurken, Brüksel Salı günü yaptığı açıklamada, yeni yaptırım çağrılarının şu anda “erken” olduğunu söyledi. . sahne. .

Açıklamada Venezuela'nın “siyasi krizden çıkış yolu bulma” ihtiyacını vurguladı.

“Üye ülkeler arasındaki görüşmeler devam ediyor. Ayrıca tüm süreci değerlendirmek ve sonraki olası adımlara karar vermek için ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde ortaklarımızla etkileşimde bulunuyoruz” denildi.

Açıklamada, “Ancak yaptırımlara ilişkin tüm görüşmeler ve kararlar üye ülkeler arasında gizli olarak alınıyor. Bu nedenle şimdilik çok erken.”

Ulusal Seçim Konseyi'nden (CNE) Pazar akşamı yapılan açıklamada, Başkan Nicolas Maduro'nun oyların yüzde 51'ini alarak, oyların yüzde 44'ünü alan ana muhalefet adayı Edmundo Gonzalez'i geride bıraktığı belirtildi.

Ancak Gonzalez ve ana muhalefet partisi Demokratik Birleşik Platform, CNE'nin açıkladığı rakamların kamuoyu yoklamaları ve istatistiksel tahminlerle örtüşmediğini ileri sürerek sonuçlara itiraz etti. Muhalefet Gonzalez'in oyların %73'üne sahip olduğunu söylüyor, bu da onun Maduro'dan 3,5 milyon daha fazla oy aldığını gösteriyor.

Gonzalez destekçilerine, “Zaferimizin kategorik ve matematiksel olarak geri döndürülemez olduğunu gösteren raporlarımız var” dedi.

Son zamanların en barışçıl seçimlerinden biri olarak sunulsa da seçimlerin ardından protestocularla çevik kuvvet polisi arasında çatışma çıktı.

Muhalefet destekçileri Pazar günkü seçimleri 25 yıllık tek parti yönetimine son verme fırsatı olarak gördüler.

Maduro, ABD'yi (ABD) işaret ederek protestoları kınadı.

Maduro, “Venezuela'da yeniden faşist ve karşı-devrimci bir darbe girişiminde bulunuluyor” dedi. Maduro ayrıca “Bu filmi daha önce de görmüştük” dedi.

Macaristan'ın vetosu

Anlaşmazlık noktalarından biri, CNE'nin her seçim bölgesinden ülke çapındaki verileri karşılaştırmak için kullanılabilecek ayrıntılı sonuçları yayınlamayı reddetmesiydi.

AB'nin dış politika şefi Josep Borrell, Pazartesi akşamı yayınlanan bir bildiride, CNE'yi “her seçim merkezinin seçmen kayıtlarına anında erişim ve ayrıştırılmış sonuçların yayınlanması da dahil olmak üzere, sonuçların duyurulması sürecinde maksimum şeffaflık göstermeye” çağırdı. seçim sonuçları.”

Borrell, “Seçim sonuçları doğrulanmadı ve tüm resmi sandık belgeleri yayınlanıp doğrulanıncaya kadar Venezüella halkının iradesini temsil ettiği düşünülemez” dedi.

“AB sükunet çağrısında bulunuyor ve güvenlik güçlerini barışçıl toplanma hakkı da dahil olmak üzere insan haklarına tam saygı göstermeye çağırıyor.”

REKLAM

Ortak açıklamada, seçim sürecinde keyfi gözaltılar, muhalefet üyelerinin sindirilmesi, seçmen kayıtlarındaki eksiklikler ve medyaya erişimdeki dengesizlikler gibi bir dizi “engel” ve “eşit olmayan koşullar” sıralanıyor.

Tartışmalara aşina olan bir AB yetkilisi, ortak açıklamanın başlangıçta 27 üye ülke tarafından imzalanacağını ancak Macaristan'ın bu girişimi engellediğini söyledi. Borrell daha sonra AB adına konuştu ve açıklamayı kendisi yayınladı.

Benzer bir durum geçen ay Macaristan'ın Kremlin'in medya yasağını kınayan ortak bir açıklamanın yayınlanmasını engellemesiyle de yaşandı.

Macaristan'ın vetosu, gelecekte Maduro rejimine karşı yaptırımları güçlendirmeye yönelik çabalar açısından kötü haber anlamına geliyor.

REKLAM

AB'nin Maduro hükümetine yönelik mevcut yaptırımları 2017 yılına kadar uzanıyor. Yaptırımlar arasında sokak protestolarını bastırmak için kullanılan silah ve teçhizatın ihracatının yasaklanması ve demokrasiye ve Venezuela devletinin hukukuna zarar vermekle suçlanan 54 kişinin kara listeye alınması yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir