Türkiye'nin verimli topraklarından biri olan Akdeniz, ürün çeşitliliğiyle öne çıkan bölgelerden biridir. osmaniye son yıllarda tarımsal üretimini hızla artıran iller arasında yer almaktadır.
Düziçi ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi'nde çiftçi olan Nurettin Ersin Ala, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını en aza indirmek için naylon malçlama kullanarak 200 dönüm araziye karpuz ekti. Su tüketimini azaltan naylon malçlama yöntemiyle yabani ot oluşumunun önlenmesini hedefleyen çiftçi, bölgeye örnek oluşturacak projeyi hayata geçirdi. Ala'nın projesiyle karpuzun hem kalitesinin hem de miktarının artması bekleniyor.
Nurettin Ersin Ala, ürün çeşitliliğini artırmak ve çiftçilerimizin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamak amacıyla ilçemize karpuz diktiklerini söyledi.Bu yıl ovamızdaki ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla; Buğday, mısır, yer fıstığı, karpuz ve diğer sebze türlerini ektik. Bu sayede ilçemiz sakinlerine yeni bir gelir kaynağı açmak amacıyla karpuz ekimi yaptık. İlçemizde bu işi yapan kimse yok ve ilk defa naylon malçla karpuz üretimi yapıyoruz. Malçlamada naylonu tercih etmemizin nedeni; İşçilik maliyetlerini düşürmenin, su tasarrufu sağlamanın yanı sıra özellikle tonaj düzeyinin artmasıyla gündüz ile gece arasında sıcaklık farkı oluşur, bu naylon gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını dengeler. Açık havada gündüz 25-26-27 dereceye, gece ise 10 dereceye düşerek, hava aniden kötüleştiğinde karpuz köklerinin sıcak kalmasını sağlıyor. Yabancı otlarla mücadelede baş yardımcımız. Ürün çeşitliliğini arttırıp esnafı ve alışveriş yapanları ilçemize çekmek istiyoruz. 50 yıl önce bölgenin en büyük karpuzu ve en yüksek tonajlı karpuzu bu ovada yetişiyordu. Bu yıl yaklaşık 200 dönüm araziye 50 bin fidan diktik ve buradan 2 bin ton ürün bekliyoruz. Karpuzun karpuzun verdiği zararı düzelttiğine dair eski bir söz vardı. “Karpuz en karlı ve en çok zarara yol açan üründür.” dedi.