Fitch Ratings, Türk bankalarının performansını açıkladı: zayıf performans ve düşük kârlılık beklentileri – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in son üç aylık Türkiye raporunda “düzenlemeler ve yüksek faiz oranlarının Türk bankalarının performansını olumsuz etkilediği” belirtiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türk bankalarının marjlarının 2024 yılının ikinci çeyreğinde de daralmaya devam ettiğini ve faaliyet koşullarındaki iyileşmeye rağmen performansın zayıf kaldığını vurguladı.

AYLIK İNDİRİM SEPETİ OLUŞTURUN

Fitch, yüksek TL mevduat faizleri ve kredi büyümesine yönelik aylık kısıtlamaların hem fonlama maliyetleri hem de işlem hacimleri üzerinde baskı oluşturduğunu, takipteki kredi (TGA) girişlerinin ise bireysel garantisizlik nedeniyle bir miktar artış gösterdiğini bildirdi.

Datawatch raporu kapsamında 13 bankayı incelediğini anlatan Fitch, şunları söyledi: “Kapsamdaki bankaların faaliyet kârı/risk ağırlıklı ortalama varlık oranı, marjlar, enflasyon üzerindeki baskı nedeniyle 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,9'a geriledi. işletme maliyetleri, zayıf iş hacimleri ve yüksek faiz oranlarının etkisi “Net komisyonlar düşük hacimlerle yavaş bir büyüme gösterirken, swap maliyetleri ve müşteri işlemlerindeki azalmadan kaynaklanan ticari kayıplar, etkilenen bankaların toplam gelirlerinin %18'ini olumsuz etkiledi” açıkladı.

FITCH, TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU ARTTIRDI

Fitch Ratings, Mart ve Eylül aylarında Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırdı. 8 Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükselten Fitch, görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e revize etti. 7 Eylül'de kredi notu “B+”dan “BB-“ye yükseltilmiş, görünüm ise “pozitif”ten “durağan”a çevrilmişti.

Fitch, geçtiğimiz ay “Türkiye: Politika Dengeleme Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finansal Kurumların Güncellenmesi)” başlıklı web seminerinde yıl sonu dolar/TL seviyesinin 36 TL olmasını beklediğini açıklarken, 2024 karlılığını bulduğunu söyledi. Türk bankalarının görünümü zayıf.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir