Sarot Grubu'nun 2011 yılında Bolu Mudurnu'da Araplara satmak üzere kale görünümlü villalar inşa etmeye başladığı Burj Al Babas projesi, adeta bir yılan hikayesine dönüştü. ABD merkezli Nova Group Holding, mali sorunlar nedeniyle inşaatı durdurulan “Chateau Villas”a yatırımcı olmak için harekete geçti. Nova Group Türkiye CEO'su Müjdat Güler, “Türk turizmine kazandırılacak. Ufak tefek hukuki sorunlar var.” Sarot Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Yerdelen, “İnşallah güzel haberler veririm” dedi.
ARAP MÜŞTERİLER TAKSİTLERİNİ ÖDEMEMİŞTİ
732 villa, alışveriş merkezi, otel ve 2 konferans merkezinin yer aldığı Burj Al Babas projesi kapsamında yaklaşık 580 kale tipi villanın inşaatı tamamlandı. Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan'daki müşterilere 350 villa satıldı. “Burj Al Babas” isimli projenin sahibi Sarot Thermal Group, Arap müşterilerin taksitlerini zamanında ödeyememesi ve şirketin ekonomik planlama sorunları nedeniyle Haziran 2018'de alacaklılarla konkordato başvurusunda bulundu. Eylül 2018'de İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi Sarot grubuna ait 3 şirketin iflasına karar vermişti. Kaleyi andıran mimarisiyle dikkat çeken projenin üretimi durduruldu. Proje, özellikle mimarisiyle dünya çapında üne kavuştu. Cittaslow (Yavaş Şehir) unvanını alan ve UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne aday olan Mudurnu'da binaların tarihi dokusuna uymaması nedeniyle çok eleştiri aldı.
SATIŞ YETKİSİ ALINDI
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17'nci Hukuk Dairesi, 2023 yılında Sarot Grubu'na ait 3 şirkete verilen iflas kararını bozdu. Daha sonra açılan davada, anlaşma talebi geri çekilen şirkete satış izin kararı verildi.
''EKONOMİ İÇİN ORANI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR''
ABD merkezli holding şirketi Nova Group, yarım kalan Burj Al Babas'ı tamamlamak için yatırımcı olma girişiminde bulunduğunu söyledi. Nova Grup ve Sarot Grup temsilcileri projeyi tamamlamak üzere Ankara'da buluştu. Nova Grup Holding Türkiye CEO'su Müjdat Güler, projenin eski sahipleri ve mülkü satın alan hak sahipleri açısından herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Satışla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirten Güler, yarım kalan projeye ilişkin ise şunları söyledi: “Burada bir yatırım var, burası Türk ekonomisine, turizmine kazandırılacak. Ufak tefek hukuki sorunlar var. Bunun çözülmesi gerekiyor. 'Ekonomiye kazandırıldı' Tadilat yapılmadan geçen her gün binalar daha fazla zarar görüyor.” “diye ifade etti.
Güler, yargılamanın sonuçlanmasının ardından gerekli açıklamanın yapılacağını vurguladı.
GÖRÜŞME AŞAMASI DEVAM EDİYOR
Sarot Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Yerdelen de sürecin devam ettiğini belirterek, “Şu anda bu konuyla ilgili müzakere aşamasındayız. İnşallah güzel haberler veririz.” (DHA)