Türkiye ve İsrail’den ilişkileri normalleştirme kararı: Büyükelçiler 4 yıl aradan sonra yeniden atanacak

(*4*)

Yair Lapid ve Mevlüt Çavuşoğlu

Kaynak, Reuters

17 Ağustos 2022, 14:39 +03

Güncelleme 38 dakika ilkin

Türkiye ve İsrail, diplomatik ilişkileri normalleştirme sonucu aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildayev ile görüşmesi sonrası düzenlemiş olduğu ortak basın toplantısında, “Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama sonucu aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra adların belirlenmesi süreci başlıyor” dedi.

İki ülke içinde diyalog sürecinin cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Isaac Herzog içinde Mart ayında meydana getirilen görüşmeyle başladığını belirten Çavuşoğlu, “Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail’de diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi mevzusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması mevzusunda emekleri başlattık diye izahat yapmıştık. İsrail’den de pozitif yönde adım geldi” diye konuştu.

Çavuşoğlu açıklamasında ek olarak “Filistin, Kudüs ve Gazze’yi savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu açıklamadan kısa süre ilkin İsrail’de de Başbakanlık, Türkiye’yle ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi sonucu alındığını deklare etti.

Başbakan Yair Lapid’in ofisinden meydana getirilen açıklamada, iki ülkenin büyükelçilerinin göreve başlamış olacağı duyuruldu.

Açıklamada, “İlişkilerin iyileştirilmesi, iki ülke halkı içinde ekonomik, ticari ve kültürel bağların derinleşmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine” katkı elde edecektir” denildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada,

“Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdir ediyorum. Bu geçen yıl öncülük ettiğimiz; ekonomik ilişkileri ve karşılıklı turizmi artıracak, İsrail ve Türkiye halkları arasındaki dostluğu teşvik edecek mühim bir gelişmedir” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Mart ayında Ankara’yı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, iki ülke içinde 2007 yılından bu yana en üst düzey görüşme yapılmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Mayıs ayında İsrail’i ziyaret etmişti.

Gazze’ye doğru giden Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da internasyonal sularda İsrail’in düzenlemiş olduğu ve dokuz Türkiye vatandaşının vefat etmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına gelmiş, büyükelçiler geri çekilmişti.

Haziran 2016’da iki ülke tazminat ve Gazze’ye insani yardım mevzularında anlaşmış ve yeni atanan büyükelçiler Tel Aviv ve Ankara’da 2016 sonunda göreve başlamıştı.

Sadece Aralık 2017’de devrin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını duyuru etmesi ve ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma planı, Türkiye’nin tepkisini çekmişti.

İsrail’de, büyükelçiliğin açılacağı tarih olan Mayıs 2018’de Filistinlilerin karar tepki için düzenlemiş olduğu protesto gösterilerinde polis müdahalesi sonucu 60’tan fazla şahıs yaşamını yitirmiş, Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem’i geri çekmişti.

İsrail’in geri çağırdığı Ankara Büyükelçisi Eithan Naeh’in vazife süresi dolmuş, yerine atama yapılmamıştı.

Yoruma kapalı.