Suudi Arabistan Sudan’dan tahliyelere başladı

Suudi Arabistan, ordu ile paramiliter hızlı destek güçleri (HDK) arasında çatışmaların yaşandığı Sudan’daki dost ülke vatandaşları ve diplomatlarını tahliye etmeye başladığını duyurdu. Konuyla ilgili Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı bir açıklama geldi. Basın açıklamasında, çatışmaların yaşandığı Sudan’da ikamet eden vatandaşların ve bazı dost ülkelerde görev yapan kişilerin Suudi Arabistan’a tahliyesinin başladığı belirtildi.

50 Suudi uyruklu ve yabancıyı taşıyan gemi Cidde limanına yanaştı. Sudan’da 11 ülkeden 108 kişiyi taşıyan 4 geminin daha Cidde limanına geleceği iddia edildi. Tahliye emrinin Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu “dost ülkeler” hakkında ayrıntı verilmedi.

Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter STK arasında silahlı çatışma çıktı. “HDK’nın orduya tam katılımını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda ordu ile HDK arasındaki anlaşmazlık son aylarda hararetli bir çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın orduyla çatışan HDK’yı lağvetme ve devlete karşı isyancı güç ilan etme kararı aldığını açıkladı. bu temelde hareket edecekti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çatışmalarda en az 300 kişi öldü.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik “insani” ateşkes uygulayacağını, ordu ise akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurdu.

Yoruma kapalı.

seo paket