Stoltenberg, ABD merkezli German Marshall Fund tarafından Brüksel’de düzenlenen iklim ve güvenlik etkinliğinde konuştu.
Genel Sekreter, iklim değişikliğiyle mücadelenin ve Müttefiklerin güvenliği için “yeşil enerjiye” geçişin sağlanmasının öneminin altını çizdi.
Stoltenberg, NATO’nun askeri etkinliğinden taviz vermeden, orduların güçlü oldukları kadar “yeşil” olmaları gerektiğini savundu.
Tank, gemi ve uçakların şu anda “iklim dostu” olmadığını ve çok fazla fosil yakıt tükettiklerini vurgulayan Stoltenberg, “Küresel olarak net sıfır emisyon elde etmek istiyorsak, askeri faaliyetlerden kaynaklanan çok önemli emisyonları azaltmamız gerekiyor. Bu nedenle teknolojiyi geliştirmemiz gerekiyor.” dedi.
NATO’nun bu konuda doğru yolda olduğunu söyleyen Stoltenberg, Kanada’nın bir iklim değişikliği merkezine sahip olduğunu, inovasyon fonunun mevcut olduğunu ve askeri kapasiteyi olumsuz etkilemeden emisyonları azaltmanın yollarını bulmak için araştırma ve analizlerin arttığını söyledi.
Ukrayna’daki savaşın enerji güvenliği ile iklim değişikliğiyle mücadelenin ne kadar yakından bağlantılı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Stoltenberg, Rusya petrol ve gazına bağımlılığı azaltmanın ve yenilenebilir enerjilere yatırım yapmanın önemini vurguladı.
Bunu yaparken Stoltenberg, müttefikleri Çin gibi ülkelere meta bağımlılığı geliştirmemeleri konusunda uyardı.
NATO genel sekreteri, NATO’nun benzersiz hammaddelerin nasıl üretileceği ve hangi teknolojileri kullanacakları konusunda AB ve ABD ile işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
Geçen yılki NATO Zirvesi’nde kabul edilen Stratejik Konsept belgesinde NATO, Müttefiklerin güvenliği üzerinde derin bir etkisi olan iklim değişikliğini ilk kez çağın belirleyici sorunu olarak tanımladı.
Yoruma kapalı.