
Dr. Korkmaz mevzuyla ilgili yapmış olduğu yazılı açıklamada, yaz aylarının kendini fazlasıyla hissettirdiği bu günlerde hava sıcaklıklarının ve havadaki nemin artmasından dolayı sağlığı negatif yönde etkileyebilecek olguların ortaya çıktığını kaydetti.
Dr. Korkmaz, “Isı ve rutubet artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya iş yapmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Sadece sıcakların fazla olması durumunda terleme kafi gelmeyip vücut ısısı dengede tutulamaz ve bu durum da çeşitli sıhhat sorunlarını bununla beraber getirir.
Güneş yada sıcak çarpması aşırı sıcağa maruz kalma sonucu gövde ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize olup, vücut ısısı 10-15 dakika içinde 40-41 dereceye çakabilmekte ve acil tedavi edilmezse kalıcı hasara ve ölüme sebep olabilmektedir. Sıcak bitkinliği uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yetersiz sıvı alımına bağlı su ve mineral kaybı ile oluşur.
Aşırı terleme, bitkinlik, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması şeklinde emarelerle kendini gösterir. Sıcak krampları; hem de sıcak bitkinliğinin emarelerinden biridir. Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta süratli bir su ve mineral kaybı meydana gelir.
Zorunlu kalmadıkça günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri içinde dışarı çıkılmamalıdır” dedi.
Yoruma kapalı.