Rusya’nın kronik sorunu – HASAN BASRİ YALÇIN

Rusya’daki ayaklanmayı özel askeri şirketler aracılığıyla okuyabilirsiniz. Genellikle tartışılır. Ya da kendine has bir olay olarak görebilirsin. Ama bence durum bundan daha vahim. sadece Rusya’da rastgele bir isyan Olmadı. Bu sadece özel askeri şirketlerin devlet kontrolü sorunu değil. Bu her geçen gün daha da belirginleşen bir durumdur. yönetim sorunu. Rus ordusunun 1990’lardan bu yana kurumsal olarak çok yol kat etmediğini gösteriyor.
Soğuk Savaş sona erdiğinde, ağır ekonomik koşullar ve komünist rejimin son yılları toplumsal olarak hasar gördü. yolsuzluk ve disiplinsizlik sorunları Rus ordusunu ele geçirmişti. Afganistan’ın 1980’lerdeki başarısızlığı da aşağı yukarı aynı sorundu. Bununla birlikte, komünist rejim altında, Sovyet ordusunun ne kadar kötüleştiği neredeyse hiç fark edilmiyordu. Sırasında Sovyet askerleri silahları Afgan mücahitlere. satacak kadar kırık O geçmişte de görüldü.
1990’larda, ordu aktif olarak iş yapmadığı için yolsuzluk devam ediyor gibiydi. toplumun diğer kurumlarında. disiplinkayıtsızlık ve kanunsuzluk devam ediyor bekleniyordu. Ancak 2000’li yıllarda Rusya’nın ekonomik toparlanması ordunun olması nedeniyle girdiğimi düşündüm. Ama asla gerçekten test edilmedi. Kırım’ın işgali bile gerçek bir sınav değildi. Yeterli direnç yoktu.
Bu nedenle Rus ordusuyla ilgili tanıdık şehir efsaneleri tekrarlandı. Fakat Ukrayna savaşında bu efsane çöktü. Rus birlikleri yüz kilometrelik mesafeleri bile kat edemedi. Ayrıca, Kiev kuşatması sona erdiğinde ve Ukrayna’nın doğusunda Rus birlikleri konuşlandırıldığında da ciddi sorunlar ortaya çıktı. Rus birlikleri, Rus topraklarında düzenli bir şekilde manevra bile yapamıyordu.
Bunların hepsi organizasyon ve disiplin sorunlarıdır. modern savaş, Bir anlamda asker seferidir. Bir ordu yüz kilometre yol kat ettikten sonra durmuşsa, o kurumun ciddi bir planlama ve uygulama sorunu vardır. Çoğunlukla disiplinle ilgilidir. Yani silahını satan askerin hikayesi yeniden karşımıza çıkıyor.
bu yüzden ben Prigojin İsyanın aynı kronik sorundan kaynaklandığını düşünüyorum. Rus ordusunun 1980’lerden beri süregelen bu zayıflığı halen devam etmektedir. Belki koymak Belki de ilk defa anlıyor. Ancak orduda gerçek bir reform yapılmadığı için sorunların kendi kendine çözülmesini beklemek de büyük bir hataydı.
Rusya artık bu gerçekle yüzleşti. reform yapmadan askeri başarı çok zordur. Ateş altında, yani savaş ortamında reform yapmak kolay değildir. Ukrayna savaşı ve Rus ordusu daha uzun süre Putin’i yormaya devam edecek.

Yoruma kapalı.