Öğrencilere bedava yemek seminerinde eğitimciler Bakan Tekin'e sert davrandı – Son Dakika Eğitim Haberleri

Türk Okul Yemekleri Koalisyonu tarafından Ankara Kent Konseyi'nde “Şimdi Bedava Okul Yemeği” semineri düzenlendi. Moderatörlüğünü Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der) Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci'nin yaptığı seminerin açılış konuşmasını Veli yaptı. -Der Başkanı Ömer Yılmaz ve Çağdaş Çağdaş Yaşam Destek Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel yaptı.

“Verilen sözler unutuldu”

Birinci katı işgal eden Veli-Der Yılmaz Başkanı, “Dünyanın her ülkesinde olan okul yemeklerine bizim ülkemizin neden hakkı yok?” diye sordu. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun nedeni bütçe yetersizliği değil, siyasi iktidarın siyasi tercihidir. Ekonomik tasarruflar nedeniyle çocuklarımızın eğitim hakkı engellendi. Milli Eğitim Bakanı: 'Dağıttığımız yiyecekleri çocuklar yiyecek mi?' diyor. Biz de Sayın Bakanımıza soruyoruz. Partiniz genel seçimlerden önce tüm çocuklara yiyecek sözü verirken bunu düşünmediniz mi? Özel okul sahiplerine açık olan kapınız neden bize hep kapalı? Milyonlarca lirayı mezhepçi yapılara aktardınız. Neden bunu çocuklarımızın yiyecek ve su hakkı için kullanmıyoruz? Vergilerimizi çocuklarımız için kullanmak sizin görevinizdir.” Yılmaz'ın ardından konuşan ÇYDD Başkanı Yüksel, şunları söyledi: “Biz öğrenciyken okulda beslenme sorunu yoktu. “Cumhuriyetimizin 101. yılında bunları konuşurken ne kadar geriye gittik?” dedi.

Çocuk yoksulluğu ve dengesiz beslenme konulu oturumda konuşan Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, şunları söyledi: “TÜİK'e göre Türkiye'de 7 milyonun üzerinde yoksul çocuk var. Çocuk işçiliği oranı %22,1, 5 yaş altı çocuklarda ise anemi oranı %6'dır. Yoksulluk derinleşiyor. “Bu gerçekler üzerinde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“YOKSULLUK ARTAN ÇOCUKLARI ETKİLİYOR”

“Kaliteli eğitim için sağlıklı beslenme şarttır” başlıklı ilk oturumda konuşan Eğitim Sen Başkanı Kemal Irmak, ülkedeki yoksulluğa dikkat çekti.

Irmak şunları söylüyor: “2021 yılında 100 liraya mal olan bir beslenme ağı, üç yılda 900 liraya ulaştı. Yoksulluk son üç yılda altı kat arttı. Artan yoksulluk en çok çocukları vuruyor. Bu da ülkenin geleceğinin tehlikede olduğu anlamına geliyor” dedi. Irmak, şöyle konuştu: “Geçen yıl her 5 çocuktan biri gününü aç geçiriyordu, bu yıl ise 4 çocuktan biri açlıkla karşı karşıya. Yemek programı olan okullara kayıt %9 arttı. Okulda yemek programı varsa devamsızlık oranı azalır. Yemek çocukları aktif tutar. Aynı zamanda ev bütçesine de katkı sağlıyor. Çocukların beslenmesi ile başarısı arasında doğrudan bir ilişki vardır. “Türkiye bundan kaçınıyor” dedi.

TEKİN: 8-10 TOPLULUKLA PROTOKOL OLUŞTURDUK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, şahit olduğu televizyon programında cemaat ve mezheplerle öngörülen protokoller sorulduğunda şu cevabı verdi: “Cemaatleri ve mezhepleri tanımlayan protokollerin sayısı 8-10 civarındadır.” Sözleşmeli öğretmen atama sonuçlarına ilişkin ise Tekin, “Bir kişi yanlışlıkla sistemi açtı ve hakkında soruşturma başlatıldı” dedi. Ayrıca temizlik konusunda 30 bin temizlikçi alınacağını da duyurdu. Okullarda bulunan sorunların 60 bini devlet okullarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir