Nura el Kahtani: Suudi Arabistan’da sosyal medya paylaşımları nedeniyle bir kadına 45 yıl hapis cezası verildi
2 saat ilkin
David Gritten
BBC News

Kaynak, AFP
Suudi Arabistan’daki insan hakları grupları, bir kadının sosyal medya paylaşımları yüzünden 45 yıl hapse mahkum bulunduğunu bildiriyor.
Dawn adlı kampanya grubunun bildirdiğine gore, bir terörle savaşım hususi mahkemesi Nura bin Said el Kahtani adlı hanımı “interneti toplumsal dokuyu parçalamak için kullanmak” ve “sosyal medya yöntemiyle kamu düzenini ihlal etmek” ile suçlayarak mahkum etti.
El Kahtani’nin işlediği iddia edilen suçun ayrıntıları bilinmiyor fakat Suudi liderleri eleştirdiği söyleniyor.
Bir başka Suudi hanım Twitter paylaşımları nedeniyle 9 Ağustos tarihinde 34 yıl hapse mahkum edilmişti.
Hak savunucusu ABD merkezli Dawn grubunun Körfez bölgesi araştırma masasının başkanı Abdullah Alaud, BBC radyosunun Newshour adlı programının sorularını yanıtladı.
Alaud, Kahtani’nin davasını sadece, yargıdaki bir kaynağın kendilerine dosyayı sızdırmasıyla öğrendiklerini, mevzuyu hala soruşturduklarını söyledi.
“Dava dosyasındaki hiçbir belge bir yasa ihlali ya da kabahat faaliyetini tanım etmiyor. Yöneltilen suçlamalar oldukça genel. Terörle savaşım yasalarını ve siber suçlarla savaşım yasasını gerekçe gösteriyorlar. Bunlar da hükümete oldukca hafifçe de olsa bir eleştiri getiren her şeyi kabahat sayıyor.”
Ülkede oldukca sayıda başka hanım aktivistin de geçen yıl içinde sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı haber verilmişti.
Abdullah Alaud bu hanımefendilere da uzun hapis cezaları verilebileceğinden kaygı ettiğini söylüyor.
“Suudi hükümeti Batı’ya insan haklarını umursamadığı mevzusunda kuvvetli bir sinyal gönderiyor” diyen Alaud, ABD Başkanı Joe Biden’in Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile geçen ay Cidde’de gerçekleştirdiği ve oldukca münakaşa yaratan buluşma ile “gerici saldırılar arasındaki noktaları birleştirmemenin olanaksız bulunduğunu” söylüyor.
ABD Başkanı Biden daha ilkin Suudi Arabistan’ı insan hakları siciliyle ilgili hesap vermeye zorunlu etmeyi vaadetmişti.
İngiltere merkezli bir hak savunucusu grup olan ALQST da el Kahtani’ye verilen cezayla ilgili endişelerini bildirdi ve cezanın yalnız atılan tweet’lere dayandığını söylemiş oldu.
Grubun açıklamasında “Tam da korktuğumuz benzer biçimde Suudi Arabistan’da insan haklarında kaygı verici bir gerilemeye şahit oluyoruz” denildi.
Suudi Fikir Suçu Mahkumları adlı hesap da Twitter’dan el Kahtani’ye verilen cezayı doğruladı fakat Suudi yetkililerden hemen hemen bir izahat gelmedi.
Ağustos ayının başlarında Selma el Şebab isminde, İngiltere’deki Leeds Üniversitesinde doktora talebesi olan bir Suudi hanım 34 yıl hapis cezasına mahkum olmuştu.
Bu o zamana kadar barışçı bir muhalife verilen en yüksek cezaydı.
2021 yılının Ocak ayında ülkesine tatile gittiğinde tutuklanan el Şebab hemen sonra “kamu düzenini bozmak isteyenlere araç-gereç sunmak” ve “düzmece ve taraflı söylentiler yayınlamak” suçlamalarıyla mahkum edilmişti.
34 yaşındaki iki çocuk anası el Şebab İngiltere’den ülkesine gitmeden ilkin Suudi Arabistan’da reformlar yapılması ve cezaevindeki önde gelen aktivist ve aydınların özgür bırakılması çağrısı yapmıştı.
Yoruma kapalı.