Türkiye küresel siyasette dengeleri değiştirmiş ve yeni dengelerin oluşmasına öncülük etmiştir. bağımsız dış politika tüm cephelerden ve kıtalardan ülke uyarıcı Sadece İslam ülkeleri için değil, yeni bir dünya arayanlar için de. “gerçek politika” açısından ‘artan güç’ Türkiye, bu kategorideki ülkeler için küresel bir trend ve çekim merkezi haline geldi.
Her ikisi de Amerika Birleşik Devletleri liderliğinde ‘imparatorluğa’ yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin arasındaki ilgi ve rekabete dayalıdır.5 büyük devlet mühendisliği dünya düzenine. karşı ilk otonom stratejileri izleyen ülke olarak Adını tarihe yazan Türkiye, uluslararası siyasette küresel ölçekte başarılı bir şekilde dinamiklerini yeniden tanımlamaya başladı.
Her şeyden önce, Atlantik bloğu ‘Roma locuta, neden bitti/Roma konuştu, dava kapandı’ emperyalist kibir aklını kaçırmış ‘Siyah Kuğu’ operasyon Türkiye, özellikle Orta Doğu Avrupa, Asya ve Afrika’dan birçok Ülkenin gözüne giren Müslüman Halkların kalbinde bir taht kurdu.
Hızla küresel bir alternatife dönüşen Türkiye, ‘askeri Keynesçilik’ En ölümcül saldırılar bile ‘siyasi ve jeopolitik sermaye’ ile püskürtülür. Yani, Batı’dan dünyaya ekonomik şoklara karşı Direnmeyi kendi pratiğiyle gösterdi.
***
ABD bu aşamada yavaşlamaya devam ederken Rusya ve Çin, Türkiye gibi oyuncuların özerk konumunu ciddiye alarak küresel rekabet stratejilerini yeniden tanımlıyor.
Çünkü Türkiye, izlediği özerk ve bağımsız strateji ile bugün bir “küresel merkezi devlet”e dönüştürülmüş durumda. Türkiye bunu başardı. jeopolitik özerkliğe Macaristan, Polonya, Kanada, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa ve Japonya gibi Atlantik ittifakı ülkeleri ile İslam dünyası Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve Güney Afrika bile gıpta ile izliyor. Öyleyse artan güç aktivizmi simgeleyen Türkiye’nin ABD ve diğer küresel oyunculara karşı tutumu meydan okumanın ötesinde bir şeye mal sahibi.
Hiç şüphe yok ki bu tavır uluslararası siyasette de var. bir sapma yerine yeni bir norm kanıt koymak. Hatta Türkiye’den sonra Suudi Arabistan da ABD’ye ‘hayır’ diyebildi. Endonezya, ABD’nin muhalefetine rağmen ev sahipliği yaptığı G20’ye Rusya’yı davet etti.
Almanya, Çin ile yeni bir soğuk Savaş fikre karşı çıkmak Fransa, 2022 Ulusal Strateji Belgesinde “Dengeli bir güç Fransa blokların jeopolitiğine takılıp kalmak reddediyor“Çıkış yolunu buldu.
***
Bunların hepsi Amerikan vesayetine karşı amansız bir savaş vermek Türkiye hatırlatma hareketleri
Türkiye, tüm büyük güçlerle ilişkilerini sürdürmeye çalışırken taraflardan kaçınarak, Rusya ve Ukrayna ile girdiği savaştaki pratiğiyle bu stratejiyi adeta uygulamıştır. küresel bir norm dönüştü.
Buna göre Türkiye’nin yeni dış politikası Rusya ve Çin’e geçiş değil her blokta durabilen ve güç için büyük rekabet kendi çıkarlarını ön planda tutmak kapasite mutlaka okunmalı. Bir anlamda Türkiye, küresel statükonun sunduğu sistemik kaosa karşı yeni bir uygulama sunuyor.
Sıfır toplamlı rekabet ve iki kampa kilitlenmiş bir seçim yerine daha hayalet ve çoğulcu jeopolitik. temsil etmek.
Bu bağlamda Türkiye olgusu, statüko algısını değiştiren yeni bir gerçekliğe işaret etmektedir. Ancak küresel bir norm haline gelen bu akımın devam etmesi, Erdoğan’ın Seçimlerden galip çıkmasına bağlı. Bu nedenle 14 Mayıs sadece ülkemiz için değil dünya siyaseti için de hayati bir aşamayı simgeliyor.
Neden olası bir kaza Dünyanın ve ülkemizin geleceğini derinden sarsacak.
Yoruma kapalı.