Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkleri ile Rumları birleştirecek ve tek devlette yaşatacak doğal mekanizmaların olmadığını söyleyerek, Kıbrıs’ın kendine has gerçekleri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı’nda AA muhabirine son gelişmeleri değerlendiren Tatar, 40. yılını kutlamaya hazırlanan KKTC’nin egemenliğinden asla taviz vermeyeceğini belirterek, KKTC gerçekliğini tüm dünyanın kabul etmesi gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs’ta bir sorun olduğunu ve uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Tatar, uzlaşma ve işbirliği yolunun iki eşit egemen devletten geçtiğini, sorunun çözümünün bir tarafının KKTC devleti olduğunu söyledi. Kıbrıslı Türkler.
Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası toplumun yaptığı birlik çağrılarının gerçeklerden uzak olduğunu kaydeden Tatar, “Bizi Yunanlılarla birleştirecek, bir devlet içinde yaşatacak hiçbir doğal mekanizma yok çünkü. Kıbrıs’ın kendine göre gerçekleri var, herkes kendi pozisyonunu belirlemiş, ben yunanca bilmem o türkçe bilmez, ben onu bilmem o beni bilmez, iki tarafta da iş dünyası farklı. Bu bağlamda, iki belediyeli bir federasyondan bahsetmek hiçbir yere varmıyor.”
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1964’teki kararı doğrultusunda iki toplumlu federasyon modelinde ısrar etmenin anlamsız olduğunu vurgulayan Tatar, şunları kaydetti: Kıbrıs Türk yaklaşık 60 yıl önce başladı, yeniden ele alacağız.’ Böyle bir anlayışın başarılı olması mümkün değil” dedi.
Tatar, Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY) yeni seçilen lideri Nikos Hristodulidis’in kilisenin ve aşırı sağcı Rum Ulusal Halk Cephesi’nin (ELAM) desteği sayesinde “Birleşik Kıbrıs” fikrini savunduğunu ve Hristodulidis’in ardından kendisinin de seçildiğini söyledi. uluslararası toplumu dikkate aldığını, belediye federasyonu modelini benimseyen bir profil çizdiğini ancak tavrının değişmediğini söyledi.
KKTC’nin uluslararası müzakerelerde her zaman uzlaşmadan yana olduğunu vurgulayan Tatar, “Güney Kıbrıs’ın bizimle iki devlete eşit egemenlik temelinde anlaşması her iki tarafın da çıkarına olacaktır. İster yenilenebilir enerji kaynaklarında iş birliği olsun, ister Avrupa’yı sadece 40 mil uzaklıktaki Türkiye üzerinden elektrik kablosuyla enterkonnekte sisteme bağlamak ve orada enerji politikasını sürdürmek olsun, bunlar her zaman her iki tarafa da fayda sağlayacak önerilerdir.”
İşbirliği ve uzlaşma halinde KKTC’deki Türkiye’den gelen suyun Güney Kıbrıs ile paylaşılmasının mümkün olacağını anlatan Tatar, “Türkiye’den gelen su, kuraklık ve küresel ısınma döneminde bir nimettir. Anlaşma, Güney Kıbrıs, Türkiye’nin limanları, hava Türkiye’den buraya daha fazla turist geleceği için bölge her iki tarafa da büyük faydalar sağlayacak ve tüm bunlar bir kazan-kazan durumu yaratacaktır.” o ifadeleri kullandı
Cumhurbaşkanı Tatar, anlaşma olmadığı takdirde KKTC’nin zaten doğru yolda olduğunu ve Türkiye’nin dostları, İslam ülkeleri ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyelerinin tanınması için çabalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Yoruma kapalı.