Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Mutabakat Muhtırası kapsamında kurulan “Daimi Ortak Mekanizma”nın üçüncü toplantısı Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleştirildi.
Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Stenström, İsveç hükümetinin PKK terör örgütüne karşı somut tedbirler aldığını belirterek, “Ciddi organize suçlar ile terörün finansmanı arasındaki bağlantı ülkemiz için sorun teşkil ediyor. Bu nedenle İsveçli yetkililer,” somut adımlar atıyor. Hükümet bugün bir ceza kanunu tasarısını meclise sundu. Yetkililer özellikle terör ve PKK’ya karşı çalışmalarını yoğunlaştırdı” dedi. dedi.
Daimi Ortak Mekanizma toplantısının iyi geçtiğini ve ilerleme kaydettiklerini ifade eden Stenström, Türkiye’deki mevcut parlamentonun İsveç’in NATO üyelik başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağı konusunda yorum yapmayacağını da sözlerine ekledi.
YENİ YAPTIRIM MEVZUATI
Ülkede terör örgütlerine üyeliğin suç sayılmasını amaçlayan yasa tasarısında, terör faaliyetlerine katılan ve terör örgütleriyle işbirliği yapan kişiler 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor.
Tasarıya göre, terör örgütünü desteklemek, güçlendirmek veya teşvik etmek amacıyla faaliyetlere katılan herkes 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Ağırlaştırıcı sebepler varsa bu suçların cezası 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olacak.
Terör örgütüne silah, mühimmat, yanıcı ve patlayıcı madde, ulaşım desteği, arazi ve mülk kiralamak gibi suçlara karışanlar 4 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.
Bu tür suçlar için ağırlaştırıcı sebeplerin varlığı halinde 1,5 yıldan 7 yıla kadar ek hapis cezası öngörülüyor.
Tasarı, yetkililere terör örgütlerini finanse eden veya başka bir şekilde destekleyen kişileri tutuklama ve kovuşturma için çok daha geniş yetkiler veriyor.
Yoruma kapalı.