İngiliz basınında ‘rekor enflasyon’: 45 milyon kişi ‘enerji yoksulluğu’ çekecek

gazetelerin ilk sayfaları

50 dakika ilkin

İngiltere’de enflasyon Temmuz ayında yüzde 10,1’e yükselerek son 40 senenin rekorunu kırdı.

Bu, ekonomistlerin yıl sonu beklentisinin bile üstünde bir oran. İngiliz basını da bugünkü manşetlerinde İngiltere’de enflasyonla artan yaşam pahalılığına yer veriyor.

Financial Times da ekonomistlerin enflasyon beklentisinin yüzde 9,8 bulunduğunu belirterek, enflasyonun bu beklentileri bile aştığına dikkat çekiyor. Gazete İngiltere Merkez Bankası’nı enflasyonu düşürmekte sıkıntılı bir sürecin beklediğini yazıyor.

İngiliz Ulusal İstatistik Dairesi’nin açıklamasına gore, Temmuz ayındaki yüksek enflasyon, bilhassa besin fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı.

FT’nin makalesi şu şekilde devam ediyor:

“Enflasyonun çift haneli sayılara yetişmesi ve G7 ülkeleri içindeki en yüksek enflasyon olması sonrası İngiltere Merkez Bankası, hem siyasilerin hem de ekonomistlerin ateş hattında.

“Merkez Bankası’na 25 yıl ilkin, enflasyonu yüzde 2 civarında tutması koşuluyla bağımsızlık verildi. Sadece şimdi Merkez Bankası yetkililerinin kontrolü kaybedip kaybetmediği münakaşa mevzusu…

“İngiltere Merkez Bankası’na yöneltilen ana eleştiri, ekonomiler koronavirüs krizinden çıkarken, Banka’nın uykusuna devam etmesi… Yetkililer, pandeminin niçin olduğu gelişme engellerini tespit edemeyince harcamalar oldukca süratli terfi etti. Netice aşırı talep ve enflasyon oldu.”

Financial Time, iki haneli enflasyonun bir yıl daha sürmesinin beklendiğini de aktarıyor.

financial times ana sayfa

“Ailelerin üçte ikisi enerji yoksulluğu çekecek”

Guardian ise, enflasyonla beraber bilhassa artan enerji fiyatlarının hane halkı üstündeki etkilerine dikkat çekiyor.

Gazete, İngiltere’deki ailelerin üçte ikisinin önümüzdeki kış enerji faturalarını ödemekte zorlanacağını belirtiyor.

Bu 18 milyon hane, kısaca ortalama 45 milyon kişinin etkileneceği anlamına geliyor.

“Enerji yoksulluğu”, bir hanenin enerji faturalarının, hane gelirinin yüzde 10’unu aşması anlamına geliyor.

York Üniversitesi’nin araştırmasına yer veren Guardian, emekli çiftlerin yüzde 86,4’ünün, iki yada daha oldukca çocuklu yalnız ebeveynlerin de yüzde 90,4’ünün Ocak ayından itibaren bu gruba gireceğini aktarıyor.

Gazete, “geçim sıkıntısının” Birleşik Krallık içinde değişik bölgelerde değişik boyutlarda yaşanacağına da dikkat çekiyor.

Buna gore İngiltere’nin güneydoğusundaki hanelerin yüzde 57,9’unun enerji faturalarını ödemekte zorlanacağı tahmin edilirken, bu oranın İngiltere’nin West Midlands bölgesinde yüzde 70,9, Şimal İrlanda’da ise yüzde 76,3 olması planlanıyor.

guardian ana sayfa

“G7’nin en kötüsü”

Daily Telegraph, İngiltere’nin, dünyanın en gelişmiş ekonomileri ve Avrupa Birliği’nin içinde olduğu G7’nin en yüksek enflasyonuna haiz olduğuna vurgu yapıyor.

Gazete, bilhassa besin fiyatlarındaki artışla körüklenen enflasyonun öteki G7 ülkelerine kıyasla oldukca süratli yükseldiğini aktarıyor.

Eylül ayında yapılacak Tutucu Parti liderliğinin, dolayısıyla İngiltere Başbakanlığı’nın, iki adayından kabul edilen Liz Truss’ın “ortodoks” iktisat politikalarına karşı savaşım ederek enflasyonu düşürme sözü verdiği belirtiliyor.

Gazeteye konuşan ekonomistMartin Beck, ekonomide ithal ürünlerin büyük yer tuttuğuna dikkat çekerek, sterlinin öteki para birimlerine karşı zayıflamasının da enflasyonu artırdığı bilgisini veriyor.

daily telegraph ana sayfa

iNews ise artan enflasyonla beraber faizlerde de süratli bir yükseliş olacağına dikkat çekerek, bilhassa ev kredisi kullanan milyonlarca kişinin aylık geri ödeme oranlarının yükseleceğini aktarıyor.

Yoruma kapalı.

seo paket casibom