Gülşen’in ev hapsi kaldırıldı, sanatçıya yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Gülşen

Kaynak, DHA

9 saat ilkin

30 Nisan’da verdiği bir konserde imam hatip liselilere atıfta bulunmuş olduğu sözleri sebebiyle hakkında iddianame hazırlanan Gülşen Bayraktar Çolakoğlu’nun ev hapsi kaldırıldı. Yurt dışı çıkış yasağı konulmuş olan Gülşen, haftada bir karakola giderek imza verecek. 

Geçen hafta Gülşen’in ev hapsinin devamına karar verilmişti.

Karara itiraz ettiklerini söyleyen sanatçının avukatı Emek Emre BBC Türkçe’ye yapmış olduğu açıklamada ev hapsinin “hukuksuz” bulunduğunu söylemişti:

“İsnat edilen suçun ağırlığı, kişinin bu fiili gerçekleştirirkenki kastı, iki şahıs arasındaki bir şakalaşma oluşu, hepsine bakıldığında ev hapsinin uygulanmaması gerekir.”

Tenzip zaptında ev hapsi kararının devamının gerekçesinin belirtilmemesini de eleştiren Emre, “Mahkeme tenzip zaptı da olsa, ara karar da olsa, duruşma raporu da olsa sonucuna bir gerekçe sunmak zorunda. Burada hiçbir gerekçe belirtilmeden ev hapsinin devamına karar verildi” demişti.

Sanatçının 1 yıldan 3 yıla kadar hapsinin istendiği iddianame geçen hafta kabul edilmişti. 

Gülşen, 21 Ekim’de hakim karşısına çıkacak. 

Gülşen

Kaynak, Twitter / Gülşen

Ne olmuştu?

Gülşen’in İstanbul’da verdiği konser esnasında sahnedeyken bir şahıs hakkında, “İmam Hatip’te okumuş bence daha ilkin kendisi, sapıklığı oradan geliyor” şeklindeki sözlerini içeren bir video geçen ay toplumsal medyada paylaşılmıştı.

Kime söylendiği belli olmayan söz mevzusu ifadenin yer almış olduğu videonun yayılmasının arkasından Twitter’da #GülşenTutuklansın diye etiket açılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülşen’in sahnede İmam Hatip Liselilere atıfta bulunmuş olduğu sözlerinden dolayı resen soruşturma başlatmıştı.

Gülşen 25 Ağustos’ta savcılığın talimatıyla ilkin Beşiktaş’taki evinde gözaltına alınmış, sonrasında nöbetçi Barış Ceza Hakimliği tarafınca tutuklanmıştı. Sonrasında sanatçı konutunu terk etmemesi koşuluyla özgür bırakılmıştı.

Bu süreçte Gülşen hakkında hazırlanan iddianame kabul edilmişti. 

BBC Türkçe’nin görmüş olduğu iddianamede Gülşen’e, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesinde düzenlenen “halkı kin ve düşmanlığa tahrik yada aşağılama” suçlaması yöneltiliyor. 

Sanatçının 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

İddianamede aralarında Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hanım ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) ve Gaziantep Önder İmam Hatipliler Derneği’nin de bulunmuş olduğu 702 müşteki yer ediniyor.

48 sayfalık iddianamede Gülşen’in söz ve beyanları sonucu “halkın toplumsal derslik bakımından değişik özelliklere haiz bir kesiminin, öteki bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa açıkca tahrik edilmiş olduğu, ayrımcılığa maruz bırakıldığı” öne sürülüyor.

Söz mevzusu ifadelerin kamuya açık bir yerde sarf edilmiş olduğu belirtilen iddianamede, kendileri yada yakınları İmam Hatip Lisesi mezunu olan fazlaca sayıda kişinin şikayetçi olduğu kaydediliyor.

İddianamede ek olarak “soruşturmaya mevzu mezkur söz ve beyanların halkın bir kesimi nezdinde tahrik mevzusu olup, tahrik edilenler nazarında kaygı yaratacak şekilde bir tesir oluşturarak kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmış olduğu” savunuluyor.

Gülşen mahkemedeki savunmasında, İmam Hatip Liselilere hakaret etme amacı taşımadığını belirterek, “Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” demişti.

O sırada bir orkestra üyesiyle şakalaştığını kaydeden sanatçı, “En yakın arkadaşımla yaptığım esprinin insanları kışkırtıcı bir halde yorumlanmasını kabul etmiyorum. Şakalaşmanın herhangi bir gruba yönelik nefret içerikli olarak algılanması beni fazlaca üzmüştür. Kabahat işleme kastım yoktur” ifadelerini kullanmıştı.

Yoruma kapalı.

seo paket casibom