Gazze'deki okulların yüzde 76'sından fazlasının yeniden inşa edilmesi gerekiyor

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) yapılan yazılı açıklamada, “Gazze'deki okulların yüzde 76'sından fazlasının yeniden faaliyete geçebilmesi için yeniden inşa ve yenilemeye ihtiyaç duyulduğu” belirtildi.

Gazze'deki okulların büyük oranda yıkılmasına rağmen UNRWA personelinin Filistinli çocuklara oyun ve eğitim amaçlı bakım sağlamaya devam ettiği kaydedildi.

“Eğitim bir insan hakkıdır.” Açıklamada, İsrail'in “Gazze'ye karşı yaklaşık 9 aydır yıkıcı bir savaş yürüttüğü” vurgulanarak, “derhal ateşkes” çağrısında bulunuldu.

Yerinden edilmiş Filistinliler, Gazze Şeridi'ndeki okullara sığınmalarına rağmen İsrail saldırılarına maruz kalıyor. İsrail, 15 Haziran'da Gazze'nin güneyindeki Refah kentindeki bir UNRWA okulunu bombaladığında, olayda çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 431 Filistinli öldü, 85 bin 653 kişi de yaralandı.

Salgın hastalık riski

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye, sokaklarda biriken atıkların ve kanalizasyonun taşması nedeniyle Gazze ve kuzey kentlerinde hastalık ve özellikle salgın riskinin arttığı uyarısında bulundu.

Ebu Safiye, “Kıtlık nedeniyle insanların bağışıklık sistemleri zayıfladı. Bu da hepatit ve bağırsak enfeksiyonları başta olmak üzere hastalıkların ve salgın hastalıkların yayılmasını hızlandırıyor.” dedi.

Dünyaya seslenen Ebu Safiye, “Sınır kapılarının açılması, Gazze'ye insani yardım girişinin sağlanması ve kurtarılabilecek tüm insanların kurtarılması için İsrail'e baskı ve müdahale” çağrısında bulundu.

Gazze'deki 36 hastaneden 17'si kısmi hizmet veriyor

Gazze'deki 36 hastaneden 17'sinin kısmi hizmet verebildiği, bunların 3'ünün Gazze'nin kuzeyinde, 7'sinin Gazze'nin merkezinde, 3'ünün Deir el Belah'ta ve 4'ünün de Han Yunus bölgelerinde yer aldığı belirtildi.

Refah'ta aktif bir hastane bulunmamaktadır.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin öldüğü söylenirken sivil altyapı da yok ediliyor, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin El-Mevasi bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarının bulunduğu bölgeye düzenlediği saldırıda 25 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı.

İsrail ordusu, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) saldırıları durdurma kararına rağmen Refah'ı bombalamaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir