G7 ülkeleri Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasında anlaştı

rafineri

Kaynak, Getty Images

2 saat ilkin

G7 ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’daki işgalini finanse etme kabiliyetine darbe vurmak amacıyla, Rus petrolü için tavan fiyat belirleme mevzusunda uzlaştı.

G7 Maliye Bakanları, ham petrol ve petrol ürünlerinde belirlenecek tavan fiyatın küresel enerji fiyatlarının düşmesine destek olacağını belirtti ve fiyatın bir takım teknik araştırmaların peşinden belirlenceğini deklare etti.

Açıklamada “Gerektiği sürece Ukrayna’ya destek olacağız” denildi. Rusya tavan fiyat tatbik eden ülkelerer petrol satmayı durduracağını açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov “Tavan fiyat tatbik eden firmalar Rus petrolününü alıcıları içinde olmayacaklar” dedi.

G7 ülkeleri İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşuyor.

Maliye Bakanları, online toplantılarında tavan fiyat uygulamasının Rus gelirlerini azaltmak ve “saldırgan savaşını fonlamasını önlemek için bilhassa tasarlandığını” deklare etti.

Bakanlar ek olarak, savaşın bilhassa düşük ve orta gelirli ülkelerin ekonomilerine negatif etkilerini azaltmak istediklerini belirtti.

Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması, bu politikaya uyan ülkelerin bir tek tavan fiyattan ya da altından, deniz kanalıyla taşınacak petrol ve petrol ürünleri alınabilmesi anlamına geliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası, petrol tutarları arttı ve yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu da Moskova’nın petrol ihracatının miktar olarak düşmesine rağmen, gelirlerini artırabilmesine olanak sağlıyor.

AB ülkeleri de Rus ham petrolüne 5 Aralık’tan itibaren engelleme uygulamayı planlıyor.

Uzmanlar, Rusya’nın büyük ticari ortakları Çin ve Hindistan’ın ise bu karara uymasını beklemiyor. Bu iki ülke Rusya’yı hedef alan Batı ambargolarına da katılmamıştı.

Yoruma kapalı.