18 Mayıs’ta Paris Yargıtay, AA’nın Suriye’deki terör örgütü DEAŞ’ı finanse etmek için elde ettiği belgelerle kanıtlanan Fransız çimento şirketi Lafarge hakkında “insanlığa karşı suçlara ortak olmak” suçlamasıyla soruşturma açılmasına onay verdi.
Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden biri olan Fransız Lafarge, Mart 2011’de Suriye’de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetlerini sürdürdü.
Bölgenin terör örgütü DEAŞ tarafından ele geçirilmesine rağmen üretim faaliyetlerine devam eden şirket, 2014 yılının sonlarında faaliyetlerine son vermiş ancak şirketin DEAŞ’a “saygı” sunmanın yanı sıra örgütten malzeme ve yakıt temin ettiği bildirildi. faaliyetlerini Çelebiye bölgesinde sürdürmektir. Şirket, Temmuz 2015’te İsviçreli rakibi Holcim ile birleşerek adını değiştirdi.
2015 yılının başında tesisin bir kısmına yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye’nin 9 Ekim 2019’da Suriye’de terör örgütlerine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde tesisin bir kısmını yaklaşık 4,5 yıl üs olarak kullanmıştı.
ABD’DE DEAŞ’A YARDIM ETMEYE İKNA OLDU
Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 Ekim’de Lafarge, Brooklyn, New York’taki federal mahkemede anlaşmaya vararak “DEAŞ’a yardım ve kolaylık sağlamaktan” suçunu kabul etti ve 777,78 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Ancak Fransa’da 2016 yılından bu yana kamuoyunda tartışılan “Lafarge’ın DEAŞ’a yardımı”, yıllara rağmen soruşturma altında kaldı.
Fransa’da konu yargıya intikal etmiş olsa da Fransız istihbaratının ilerleme kaydedilmemesinin suç ortağı olması nedeniyle konunun üstünün örtülmesi gerektiğine dair değerlendirmeler var.
Fransa’daki soruşturmanın sivil tarafı olan ECCHR ve yolsuzlukla mücadele STK’sı Sherpa ve birkaç muhalif dışında henüz kimse davayla ilgili bir basın açıklaması yapmadı.
Yoruma kapalı.