Fransız siyaset bilimci Dr. François Burgat, Fransa’da Araplara ve Müslümanlara yönelik ayrımcılığın kaynağının İslam, Hıristiyanlık veya diğer dini dogmalar arasındaki rekabet değil, Fransa’nın sömürge tarihi olduğunu savundu. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nin (CNRS) siyaset bilimci ve araştırma direktörü Dr. François Burgat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa’da son yıllarda artan oryantalist söylemin ülkedeki Arap algısını etkilediğini ve bu etkinin Müslümanları nasıl marjinalleştirdiğini söyledi.
Batı’daki İslam ve Müslüman algısını anlamak için Oryantalizm’i iyi anlamak gerektiğini vurgulayan Burgat, Oryantalizmi “19. ve 20. yüzyıllar”. Burgat, şu değerlendirmede bulundu: “Oryantalizm’in önemli özelliklerinden biri, üretiminde gayri resmi bir tekelden faydalanmasıdır. Batılı eğitimli ve egemen toplumlar, Batı’ya karşı gelebilecek ‘karşı görüşler’ üretme yeteneklerini büyük ölçüde kaybetmişlerdir. Bilgi üretimi Üretilen bilgi iyi ya da kötüdür. Bu tür bir anlayışın, ister bilimsel ister kasıtlı ve özcü olsun, sistematik olarak Batı’nın emperyalist çıkarlarının hizmetinde kullanıldığı vurgulanmalıdır.
Oryantalist yorumların genel olarak oryantal kültüre yönelik olumsuz tanımlamalar içerdiğini belirten Burgat, “Bilginin, anlattığı nesneyi tam bir sosyolojik anlayışa dayandırmadığı ve yazarın kendi toplumunun ön yargılarını doğrulama eğiliminde olduğu durumlarda, o kişinin kendi toplumunun önyargılarını doğrulama eğiliminde olduğu söylenebilir. “şarkiyatçı”dır. Gözlemci ne kadar uzaksa, o kadar basitleştirici, küreselleştirici, özcüleştiricidir. Ve bu nedenle, kesin olmayan kategorileri kullanma olasılığı o kadar yüksektir. Bu, açıkça Avrupa’da veya Müslümanlara karşı dolaşan bazı önyargılar için de geçerlidir. Amerika Birleşik Devletleri”. dedi.
Burgat, oryantalizmin çoğu zaman şiddetin kökenlerini “maksimum ideolojikleştiren”, yani “siyaset dışı bırakan” ifadelerin onaylanmasına yol açtığını söyledi. Müslüman oldukları için olduğunu tekrarlayacaktır”. ifadesini kullandı.
Burgat, ötekinin kültürünü “Oryantalist” bir bakış açısıyla okumanın sadece Batılıların kullandığı bir araç olmadığını, İsrail dahil birçok ülkede otoriter yöneticilerin aynı bakış açısıyla muhalifleri suçladığını belirterek, sürecin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını kaydetti. Batılıların davranışı.
Burgat, “Dini veya kültürü ne olursa olsun, ‘hükümdarın’ davranışı kendine özgüdür.” dedi. “Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, muhaliflerinin ‘Müslüman Kardeşler’ veya ‘siyasi İslam’ taraftarı oldukları için kendisine karşı direndiklerini açıkladığında, bölgedeki diğer birçok devlet başkanı gibi o da aynı oryantalist kısaltmayı kullandı.” görüşünü paylaştı.
Yoruma kapalı.