Finlandiya resmen NATO’da! İsveç: Birlikte girmek bizim için önemliydi…

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO’ya katılmak isteyen iki ülkeden biri olan Finlandiya bugün resmen üye oldu. Finlandiya ile birleşmeyi bekleyen İsveç’te ise durum biraz karışık.NATO üyeliği için terörden uzak durması gereken İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “Finlandiya ile birlikte NATO’ya katılmamız bizim için çok önemliydi. ” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde dün Roma’da düzenlenen Batı Balkanlar konulu toplantıya Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı sıfatıyla katılan İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Corriere della Sera’ya röportaj verdi.

TÜM TAAHHÜTLERE CEVAP VERİYORUZ

Finlandiya’nın bugün resmen NATO’ya üye olacağını hatırlatan Bakan Billström, “Finlandiya ile birlikte girmek bizim için çok önemliydi. Yasanın 1 Haziran’da yürürlüğe girecek olan son kısmı hariç hepsini yerine getirdik. Türkiye ile imzalanan muhtırada yer alan taahhütler. Macar parlamentolarının üyeliğimizi onaylamasını bekliyoruz” dedi. o ifadeleri kullandı

Billström, gerekirse İttifak’ın doğu kanadını takviye etmek için kendi birliklerini Baltık ülkelerine göndermeye hazır olduğunu belirtti.

İsveçli bakan, Ukrayna’daki savaşın bu ülkenin toprak bütünlüğüne yönelik bir savaş olduğunu belirterek, “Kırım Ukrayna’nın bir parçasıdır ve tabii ki tekrar Kiev’in kontrolüne girmesi gerekiyor. Ukrayna ordusu bu silahları kullanacak. İşgal altındaki toprakların çoğunu fiilen yeniden inşa etmek için gönderdik, değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Donbas ile bağının kopması durumunda Kırım’da askeri varlığını sürdürmesinin çok zor olduğunu belirten Billström, “Nasıl hareket edileceğine Ukraynalılar bilir. Biz Avrupalılar onları desteklemek zorundayız. Başbakan Giorgia Meloni “Parlamentodaki tutkulu konuşmanızı dinledim. Çok güzel bir konuşmaydı. Bütün başbakanlar böyle konuşsa, AB’nin bütününün desteğine daha çok güvenirdim” dedi.

Billström, düzensiz göç konusunda Libya ve Tunus’tan gelen göçmenlerin ülkelerine dönüşlerini artırmak için tüm ülkelerle yakın işbirliği içinde çalıştığını belirtti.

Tunus’taki durumun endişe verici olduğunu ifade eden İsveç dışişleri bakanı, şunları söyledi:

“AB’nin mesajı çok net olmalı: insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmelidir. Ancak düzensiz göçmen akışını durdurmak için Tunus hükümetini müzakerelere dahil etmeliyiz. Komisyon, Akdeniz rotası için bir eylem planı sunmuş bile. yaptığı gibi diğer önerileri tartışacak”.

Yoruma kapalı.