Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesi cumartesi akşamı göreve başladı.
Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.
türkiye yüzyılın başı A dönemi Bir takım olarak görülen kabine önde gelen politikacı, bürokrat, teknokratlar ve işadamları tarafından oluşturulmuş.
Birbirinden değerli isimlerden oluşan bu kabinede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan öne çıkan isimler olarak görülüyordu.
Sayın Okan Müderrisoğlu, dün SABAH gazetesindeki köşe yazısında bakanların profillerini ve denk geldikleri pozisyonu açıkladığı için tekrar etmeyeceğim, daha genel bir değerlendirme yapacağım.
***
Her şeyden önce, bu gardırop Erdoğan’ın yeni okulu orası tuvalet.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç siyaset, ekonomi, dış politika ve güvenlik alanlarında yürüttüğü bütüncül yönetimin önümüzdeki beş yıl boyunca hayata geçirilmesi için var gücüyle çalışacak olan ekiptir.
Başkanlık sisteminin bu ikinci dönem kabinesi de sistemin istikrara kavuştuğunu gösteriyor.
Yirmi yıllık kesintisiz iktidarıyla Türkiye’nin altyapısını büyük ölçüde tamamlayan ve ciddi kapasite inşası sağlayan Erdoğan, yeni kabinesiyle de yükseliş dönemine böylece giriyor.
Önceki kabinesinden sadece iki (vekil olmayan) bakanı yeniden atayan Erdoğan, başarılı eski bakanlarını onlarla rekabet edebilecek yeni bakanlarla değiştirdi.
Siyasi hayatımızda sadece bu var. erdoğan okulu Bu fenomenin ne kadar güçlü diyebileceğimizi gösteriyor.
***
Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Parti Başkanlığı döneminde o kadar çok siyasetçi ve bürokrat yetiştirdi ve onlarla birlikte yürüdü ki Meclis’te yüzde 70-80, Kabinede yüzde 90 yenilenmeyi başardı.
Yani Erdoğan, çalışma ve hizmet politikasıyla Türkiye’ye sadece çok büyük projeler kazandırmakla kalmamış, önümüzdeki on yıllarda ülkemiz yönetimine katkı sağlayabilecek çok değerli isimleri de yetiştirmiştir.
İsimleri saymıyorum.
Burası Erdoğan’ın siyasi hayatı bittikten sonra da devam edecek zengin bir mesken. siyasi çizgi, miras (miras) zaten yaratıldığını gösterir.
Çok yönlü, eski bir seridir
Her şeyden önce Erdoğan “Büyük Türkiye Örneği” çabalamak” olarak görüyor.
Kriz anlarında zor kararlar alarak liderlik farkınızı gösterin.
2007, 2008, 2013 ve 2016, Erdoğan ve partisinin siyasetten tasfiye edilebileceği tarihlere denk geliyor, ancak Erdoğan’ın istisnai kriz yönetimi başarılı oldu.
***
Kalıcı dinamizm, yenilenme, çalışkanlık, gerçekçilik ve idealizmin pragmatik sentezi Erdoğan’ın politikasının alamet-i farikası haline geldi.
Siyasi hayatını vesayete karşı mücadele ederek, iç ve dış operasyonlara/darbelere karşı çıkarak, milli bağımsızlığı yücelterek ve ülkemize büyük projeler kazandırarak geçiren Erdoğan hem çok şey yaptı hem de çok insan yetiştirdi.
Bildiğiniz gibi bazı iş arkadaşlarıyla yollarını ayırdı.
Siyasetin fırtınaları onları alıp götürdü.
2023 seçimleri bir anlamda Erdoğan ekolünün müdavimlerinin ülkemizi yönetmeye devam ettiği bir deneyim oldu.
Yani bu okuldan kaçanların siyasetin ne kadar zor olduğunu ilk elden hissettikleri bir seçim oldu.
Yoruma kapalı.