
Emine Erdoğan’ın daveti ile Sulh Konseri vermek suretiyle Türkiye’ye gelen Filistin Gençlik Orkestrası ve CSO sanatçıları Külliye Devlet Konukevi’nde bir araya geldi. Programda konuşan Emine Erdoğan, “Dünya toprakları her an masum insanların döktüğü gözyaşlarıyla ıslanıyor. Bu zulümler bir çok vakit sessizliğe gömülüp görmezden gelinerek tarih sayfalarına ekleniyor. Oysa tarih savaşla yazılmak zorunda değildir. Sulh, hoşgörü ve acıma de tarih yazabileceğimiz kalemlerdir. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler, bu coğrafyada her daim beraber yaşadılar, köklü bağlar geliştirdiler ve beraber hayata devam etmenin sanatına vakıf oldular” ifadelerini kaydetti.
‘NE BİRBİRİMİZDEN AYRIYIZ, NE BİRBİRİMİZDEN FARKLI’
Emine Erdoğan, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler’in bu topraklarda beraber dostça yaşayıp komşuluk yaptığını ifade ederek, “Oysa günümüzde, tüm dünyada insanları inançları üstünden birbirine düşman etmek için büyük bir çaba ortaya konuyor. Bunun yanında ırkçılık, maalesef ki, tedavi edilememiş bir hastalık olarak kalplerimize bulaşıyor. Dünyamızın bu zor sınamalarına ve dertlerine bir şifa arıyorsak, uygarlık reçetelerine müracaat etmeliyiz. Hoşgörü kültürünü ihya etmeli, ona bir can simidi şeklinde tutunmalıyız. Ne birbirimizden ayrıyız ne de birbirimizden değişik” diye konuştu.
‘SANAT DALLARI İÇİNDE MÜZİĞİN ÇOK AYRI BİR YERİ VAR’
Erdoğan, insanlığa karşı işlenen suçların ortaklaşa dert olması icap ettiğini belirterek şunları söylemiş oldu:
“Nerede insan hakları, hanım hakları, çocuk hakları ihlal ediliyorsa, hepimizin kalbi orada atmalıdır. Bu aşamada, sanatın, insanlara en süratli ulaşan, fikirleri ve duyguları en rafine haliyle taşıyan bir vasıta olduğuna inanıyorum. Şundan dolayı sanat, tüm önyargıların arasından sızarak; kalbin en duyarlı, en masum ve hakikate en yakın mevkiine varır. Doğal, türlü sanat dalları içinde müziğin oldukça ayrı bir yeri var. Müzik, insanoğlu için başlı başına bir dil, ortak bir kültür mirası ve birbirimizi anlamada en etkin tercümandır.”
‘DÜNYA BİR SAVAŞ VE YIKIM YERİ OLMAMALI’
Dünyanın birçok yerinde sıcak savaşların ve çatışmaların var olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan, “Son olarak Ukrayna Savaşıyla beraber, zorla yerinden edilen insanların sayısı üstün dereceli bir düzey olan 100 milyona ulaştı. Bu insanoğlu, savaştan, zulümden kaçıyorlar ve gittikleri her yerde yabancı oluyorlar. Birleşmiş Milletler, sığınmacı sayısının 100 milyona ulaşmasının alarm verici bulunduğunu söylüyor. Dünya bir savaş ve yıkım yeri olmamalı. Zorla yerinden edilmiş 100 milyon insan, dünya nüfusunun yüzde 1’ini temsil ediyor. Sanatın her dalıyla, savaşların beşeriyete verdiği ziyanı anlatmamız ve gene sanatın eliyle bu ziyanı onarım etmemiz lazım” dedi.
Programın peşinden Filistin Gençlik Orkestrası mini bir konser verdi. Program, davetlilerin Emine Erdoğan ile hatıra fotoğrafı çektirip sohbetinin peşinden sonlandı.
Yoruma kapalı.