Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın da katıldığı törenle devlet koruması altında büyüyen 732 genç kamu kurum ve kuruluşlarına aday gösterildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlıkta düzenlenen “Devlet Korumasından Yararlanan Gençlerin Kamu Kurumlarına Yerleştirme Töreni”nde konuştu.
Burns, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ilgili birimler aracılığıyla çocuklar için gerekli çalışmaları titizlikle yürüttüklerini söyledi.
Çocukların her türlü ihtiyacını karşılamayı önemsediklerini belirten Yanık, “Kültürümüz de kadim devlet anlayışımız da milleti büyük bir aile olarak tanımlıyor. Onun için ‘Biz büyük bir aileyiz’ diyoruz. Bizler için milletin her ferdi doğal olarak ailenin bir ferdidir.Bizler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bu büyük aileye ve o ailenin her bir ferdine hizmet etmenin şevki ve mutluluğu ile çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.
İnsanı merkeze alan ve ‘önce insan’ diyen politikalarla refah devleti anlayışını güçlendirerek sosyal adaleti güçlendirmenin öncelikleri olduğunu vurgulayan Bakan Yanık, milleti sevgiyle kucaklayan devlet anlayışını savunduğunu söyledi. , her işte şefkat ve şefkat.
“Ülkemizin çocuklarına kutsal bir emanet gibi titizlik ve duyarlılıkla hitap ediyoruz”
Modern toplum olmanın ön koşulunun refah devleti olmak olduğunu vurgulayan Burning, şöyle devam etti:
“Refah devleti, vatandaşlarına her alanda eşit fırsatlar sunar ve dezavantajlı kesimleri korur. Sosyal hizmet anlayışımızı ailelerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız, yaşlılarımız, engellilerimiz, akrabalarımız dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde genişlettik.” şehit ve gazilerimizi hak temelli bir anlayışla belirlemekte ve hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm milletimizin hizmetine sunmaktadır.”
Gençlerin sağlık ve mutluluklarına destek olmak için çeşitli alanlarda kaliteli hizmet vermekten mutluluk duyduklarını belirten Yanık, “Millet olarak yetiştirdiğimiz pırıl pırıl gençlerin ülkemiz için büyük başarılara imza atacağına yürekten inanıyoruz. Bu inançla ülkemiz çocuklarına kutsal bir emanet gibi titizlik ve duyarlılıkla yaklaşıyoruz” dedi. dedi.
Bakan Yanık, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan insan odaklı ve hak temelli politika ve hizmetlerle insanların önündeki yasal, sosyal ve fiziki engelleri kaldırmaya devam ettiklerini, her alanda sadece niceliği değil, niteliği ve niteliği de yükselttiklerini söyledi. sosyal koruma alanları, bütüncül ve daha sistematik bir yaklaşımla.
“Önceliğimiz devletimizin koruması altındaki çocuklarımızdır”
Tüm illerde nüfusun üçte birini oluşturan çocuklara devletin sevgi ve şefkatini ilettiklerini belirten Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuklarla yaptığımız çalışmaların amacı, çocuğu huzurlu bir aile ortamında sağlıklı bir birey olarak yetiştirmektir. Bu anlamda önceliğimiz, devletimizin koruması altındaki çocuklarımıza aile dostu hizmetler sunmaktır. 2002 yılından bu yana , aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan çocuk oranını %39’dan %92’ye çıkardık.” Aile odaklı hizmetlerimizin yanı sıra bakım kurumlarımızda da çocuklarımızı korumaya devam ediyoruz. Türk ve yabancı tüm çocuklarımıza dostça yardımda bulunan kurumlarımızı ihtiyaçları doğrultusunda modernize ettik.”
Çocuk evleri ve çocuk sitelerinde kurdukları yaşam kalıplarıyla gençlerin sosyal hayata uyum sağlamalarını kolaylaştırdıklarını belirten Yanık, bu ortamda 14 bin 273 çocuğun olduğunu söyledi.
Burns, çocukları devlet koruması altına almanın yanı sıra riskli durumlardan korumak için gezici ekiple takibe devam ettiklerini, risk altındaki farklı gruplardan 222 bin 693 çocuğa ulaştıklarını, 14 bin 662 okulu ziyaret ettiklerini ve 50,4 aileyle görüştüklerini kaydetti.
“Gençleri iş bulunca yalnız bırakmayalım”
Tüm süreçlerde çocukların ve gençlerin yanında olduklarını belirten Yanık, şunları kaydetti:
“Tüm çocuklarımızın okul hayatlarındaki başarılarını, kariyerlerinde ilerlemelerini ve hayallerinin gerçekleştiğini görünce çok mutlu oluyoruz. 2022 yılında himayemiz altındaki 312 çocuğumuz üniversite eğitimine başladı. Çocuklarımızı teşvik ediyoruz. akademik başarılarının yanı sıra sanat ve spora da ilgileri var.En az 5 bin 241 çocuğumuz bir spor branşıyla ilgileniyor.Şu anda 2 bin 172 lisanslı, 3 bin 69 lisanssız 7 milli sporcu çocuğumuz var.Çocuk sporcularımız ülkemizi temsil ediyor. ülkemizin hem ulusal hem de uluslararası yarışmalardaki başarıları bizleri gururlandırmaktadır.Tabii ki bu rakamlar bizim için yeterli değildir.Artması ve artması Gerek üniversite gerekse sosyal faaliyetlerin başarısının artması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya ve desteklemeye devam edeceğiz. sporda ve sanatta”.
Burning, kurumlarda yetişen tüm gençlerin dört koldan hayata tutunmaları ve eğitimlerini tamamlayıp iş sahibi olduklarında gençleri yalnız bırakmamaları için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
“İstihdam ve Mesleki Danışmanlık Eğitimi Projesini hayata geçirdik”
İşçi ve meslek danışmanları ile koruma altındaki gençleri çalışma hayatına hazırladıklarını belirten Yanık, “Yükseköğrenimlerine devam eden ve aynı zamanda okuldan ayrılan 13-18 yaş arası çocuklarımıza yaşam becerileri, çalışma hayatı ve hukuk eğitimleri veriyoruz. Yanık, aynı yaş grubundaki çocukların kariyer planlamasına destek olmak için kariyer danışmanlığı eğitim projesi ve kariyer danışmanlığı yaptıklarını söyledi.
2020 yılında Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve İŞKUR iş birliği ile kariyer ve kariyer danışmanlığı eğitimlerine başladıklarını belirten Yanık, bu kapsamda 6 bin 987 çocuğa kariyer planlama eğitimleri verdiklerini, koruma altındaki ve yetişemeyen çocuklara meslek edindirme kursları verdiklerini söyledi. çeşitli nedenlerle örgün eğitime devam etmek.
“2003-2022 yılları arasında 38 bin 601 genci kamuya yerleştirdik”
Devletin meslek sahibi olan gençlerin çalışmalarını en doğru şekilde değerlendirmeye özen gösterdiğini vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:
“1988’den 2002’ye 21 bin 302 genç işe alınırken, 2003’ten 2022’ye 38 bin 601 genci kamuya yerleştirdik. mezun oldukları mühendis, öğretmen, hemşire, avukat gibi.Çalışma hakkı olan çocuklarımızın başvuru süresini 2 yıldan 5 yıla çıkardık.Sınav uygulamasını kaldırdık ve uygun olan gençlerimizin yerleştirilmelerini sağladık. Kamu kurumlarında kura çekerek, gençlerimizin özel sektörde de istihdamını artırmak amacıyla yılda 3 kez olmak üzere yılda bir kez yapılan yerleştirme işlemini artık 2018 yılından itibaren yapıyoruz. teşvik edici politikalarımızı özel sektör düzeyinde uygulamak”.
“732 gencimizi kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştireceğiz”
Gençlerin özel sektörde çalışması halinde devlet gibi 5 yıl SGK priminin tamamını ödediklerini belirten Yanık, bu kapsamda bugüne kadar özel sektöre 10 bin 313 genci istihdam ettiklerini hatırlattı.
Burns, “Bugün 732 gencimizi kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştireceğiz. Yeni işlerine yerleştirdiğimiz gençlerimizin çalışma koşullarına uyumlarını kolaylaştırmak ve haklarını bilgilendirmek için seminerler düzenliyoruz ve bunlarla seminerlerle 2022 yılında 1397 gencin uyum sürecine destek olduk.” dedi.
Bakanlığın sadece kurumsal bir yapı olarak değil, bir anne kucağı olarak görülmesi gerektiğini belirten Yanık, “Her şeyden önce her zaman yanınızda olduğunuzu bilmenizi isterim. Ama o hayatı donanımlı olarak şekillendireceksiniz.” geleceğini kendi ayağınla inşa edecek kadar bilgili çocuklar.Yolun açık, bahtın açık olsun.” dedi.
Bakan Yanık, aday gösterilen gençlerden bakanlıkla iletişimlerini kesmemelerini ve koruma altındaki diğer çocuklara destek olmalarını istedi.
Yoruma kapalı.