Deprem sonrası süreç yönetimi – BURHANETTİN DURAN

Kahramanmaraş’taki hummalı çalışmaları gördükten sonra ülkemizin yaralarını hızla saracağına olan inancım hızla güçlendi. Deprem bölgesinde devlet ve milli yardım seferberliğinin ivmesi artıyor. Çadır kent ve konteyner kent kurulacak devam ediyor. İhtiyaç fazlası bir yere yükselen bu yardımın fiili olarak nasıl dağıtılacağı ise başlı başına bir konu haline geldi. Depremin beşinci gününde de arama kurtarma çalışmaları sırasında enkazdan çıkmanın sevinci devam ediyor. Kahramanmaraş’ta gördüklerime dayanarak Afet yönetimi ile ilgili bazı tespitlerimi paylaşmak istiyorum.

***

depremden sonra etkin kısa, orta ve uzun vadeli süreç yönetimi gereklidir. Sorunların hızlı bir şekilde düzelmesi, kent yaşamının normalleşmesi ve kentlerin geleceğinin güvenli bir şekilde planlanması için tüm çalışmaların eş zamanlı ve koordineli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kısa vadede depremzedelerin arama kurtarma, ölü gömme, güvenlik, gıda temini ve acil barınma ihtiyaçları önem arz etmektedir. Atıkların toplanması, sürdürülebilir şekilde depolanması ve yardımların dağıtılması, depremzedelerin tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması, bölgeden ayrılanların ülkemizin diğer illerine misafir edilmesi kısa vadede yapılması gerekenler arasında.

***

Arama kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle birlikte moloz temizlenecek ve hasarlı binaların tespiti tamamlanacak. Ailelere ve bireylere psikolojik destek, yaralıların protez ihtiyaçları, parçalanmış ailelerin rehabilitasyonu yine en önemli kısa vadeli konulardır. Kent merkezlerinde sosyal yaşam alanlarının canlanması, fabrikalarda üretimin yeniden başlaması, okullarda güvenli koşullarda eğitimin sunulması ve dolayısıyla deprem bölgelerinde hayatın kademeli olarak normalleşmesi de kısa vadeli süreç yönetiminin bir parçasıdır. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan depremin olduğu illeri tek tek ziyaret ederek afet yönetimini koordine etmekle kalmıyor, süreçle ilgili yeni kararları da kamuoyuyla paylaşıyor. 3 aylık olağanüstü hal başvurusu kısa vadeli afet yönetimi süreci. güvenli ve etkili uygulama için kullanılacaktır. Türkiye, bu depremin yaralarını saracak devlet, özel sektör ve sivil toplum kapasitesine sahiptir.

***

Orta ve ağır hasarlı binaların yıkılması, zemini sağlam yeni yerleşim yerlerinde kalıcı konutların planlanması ve inşaatına başlanması, yıkılan binaların merkezlerde yeşil alanlara taşınması, gidenlerin kendi şehirlerine dönüşleri gibi konular. deprem nedeniyle. 3 ay ile 1 yıl arasında orta vadede yapılması gerekenler arasında. Deprem bölgesinde yapılacak yeni yapıların afet odaklı bir şehircilik ve uygulama sürecinin ürünü olabilmesi için mevcut afet bilincinin hiçbir zaman kaybolmaması esastır. Kent merkezleri için radikal bir imar kararının alınması kısa vadeli, uygulanması ise orta ve uzun vadeli bir mesele olmalıdır. Hızlı bir iyileşme gereklidir, ancak bunun uzun vadeli afet yönetimine uygun kararlar alınarak sağlanması gerekir. Kentlerin yeniden yapılanmasında deprem bilincini canlı tutarken devlet, belediye ve vatandaş ilişkisi oluşturulmalıdır.

***

Öncelikle 10 ilimizde, ardından ülkemizin olası tüm afet bölgelerinde kamu otoritesi ve sivil toplumumuz eğitim yoluyla afetlere hazırlanmalıdır. kentsel dönüşüme genişletilmiş bir yaşam tarzına dönüştürmelidir. 2023 seçimlerinin kıyasıya rekabete dayalı gündemi, geleceğimizi etkileyen afet yönetimini gölgede bırakmakla tehdit ediyor. Böylesine geniş bir alanda yaşanan olaylar hem ülkemizde hem de uluslararası medyada “Yüzyılın Afet” Deprem olarak nitelendirilen depremi seçim malzemesi olarak kullanmaya çalışacak siyasetçilere karşı milletimiz tepkisini sandıkta gösterecektir. Sorumluyu gösterin derken yapılması gerekenleri önermek ve eleştirmekle milletin acısını istismar etmek arasında ince bir ayrım var. Bazı muhalefet temsilcileri bu sınırı çok hızlı geçti.

Yoruma kapalı.

seo paket casibom