Deprem mühendisliği profesörü Rossetto: İki büyük depremin birbirini tetiklemesi çok yaygın değil

Rossetto, “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, bu depremlerin özelliklerini ve benzer depremlerle farklılıklarını anlattı.

Kahramanmaraş bölgesinin sismik özelliklerinin bilindiğini vurgulayan Rossetto, şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş bölgesinin sismik özelliklerini biliyorduk. Ancak bu çok şiddetli bir deprem. Aslında birinci büyük deprem, Doğu Anadolu fay hattındaki ikinci büyük depremi tetikledi. Biz zaten çok büyük ve yıkıcı bir deprem yaşarken, Bunu ikinci bir büyük deprem takip ediyor. Bu çok yaygın bir durum değil. Depreme dayanıklı projeler yaparken kesinlikle aklımıza gelen bir şey değil.”

Tektonik levhaların birbirini iterek veya zıt yönlerde hareket ederek deprem oluşturduğu bilgisini veren Rossetto, bu hareketlerin bir enerji açığa çıkardığını söyledi.

Rossetto, bu enerjinin yıllar içinde oluştuğunu ve çok kısa sürede taburcu edilebileceğini vurguladı.

Kahramanmaraş merkezli depremleri çok sayıda ölüme yol açan büyük depremler olarak değerlendiren Rossetto, “Enerjinin biriktiği bir fay hattı zaten kopma noktasına geldiyse küçük bir enerji ile yırtılabilir. Burada da bu oldu. L Enerji ve zemin. İlk depremin sarsıntısı ikinci fay hattının da kırılmasına neden oldu: “Muhtemelen birinci fay bir şekilde kopacaktı ve ikinci depremi tetikleyecekti” dedi.

1994 yılında Kahramanmaraş’ta San Andreas Fayı’nda meydana gelen depremden 30 kat daha fazla enerji açığa çıktı.

Rossetto, depremin bu kadar çok ölüme neden olmasının nedeninin ise tarihi yerleşim yerlerinin bulunduğu bölgede sismik hareketlere dayanamayan çok eski yapıların bulunması, yeni yapılan binaların ise günümüze uygun olmayacak şekilde tasarlanmasıdır. hareketler.

Bu kadar büyük bir depremin bu kadar çok ölüme neden olması şaşırtıcı değil” dedi. Rossetto, Türkiye ve Suriye’yi vuran depremin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki San Andreas Fayı üzerindeki 1994 Northridge depremine benzediğini söyledi.

Bu depremin 6.7 büyüklüğünde olduğunu hatırlatan Rossetto, “Ancak bu deprem sadece 6.7 büyüklüğündeydi ve bu da 7.8’den çok daha düşük bir enerji salınımına neden oluyor ki bu da enerji salınımı açısından en az 30 kat fazla” dedi. dedi.

Rossetto, büyük depremlerin daha büyük hasarlara yol açtığını vurgulayarak, bu depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

“Bu büyüklükte bir depreme neden olacak enerji, uzun yıllar boyunca birikmiş olmalı”

Rossetto, Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşumunu ve özelliklerini de harita üzerinde anlattı.

Depremlerin Anadolu, Afrika ve Arap levhalarının kesiştiği bir noktada meydana geldiğine dikkati çeken Rossetto, “Bu noktada 3 tektonik levha birleşerek çarpışırlar. Hareket ederek birbirlerini iterler. Çok fazla enerji bu buluşma noktasında birikir.” ve çok büyük fay hatları oluşur. Birbirlerine zıt yönlerde hareket ederler. Buluşma noktasına ‘üçlü kavşak’ deriz. Bunlar sismik hareketi yüksek noktalardır.” dedi.

prof. Tizian Rossetto, Türkiye’deki deprem örneğinde artçı sarsıntıların tektonik levha sınırları boyunca meydana geldiğini söyledi.

“SON HAFTALARCA GEÇEN ŞOKLARDAN SONRA”
Kahramanmaraş çevresinde son büyük depremin yaklaşık 500 yıl önce meydana geldiğini hatırlatan Rossetto, şöyle devam etti:

“Bu normal. Enerji zamanla birikir ve büyük depremlere neden olur. Çok fazla yer sarsıntısına neden olmayan küçük depremler varsa, enerji yavaş yavaş salınır. Mevcut örnekte, bu boyutlarda bir deprem oluşturacak enerjinin olması gerekir. Bu nedenle bu büyüklükteki depremler için 500 yıl normal” dedi.

Aynı fay hattında bir sonraki büyük depremin tarihinin önceden kestirilemeyeceğini vurgulayan Rossetto, “Bir sonraki 7.8 büyüklüğündeki depremin 500 yıl sonra tekrar olacağı kesin değil. Şu anda levhalar hareket ettiği sürece aktivite devam ediyor. Artçı sarsıntılarda bu hareketliliği görüyoruz. Büyük sarsıntı. “Şu anda daha küçük artçı şoklar oldu ve oluyor. Artçı sarsıntılar haftalarca sürebilir ama kesin olarak bilemeyiz ama daha düşük olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Yoruma kapalı.