Çocuklarda duruş bozukluğu neden olur?

Çocuklarda duruş bozukluğu neden olur? – Sıhhat Haberleri

Çocuklarda duruş bozukluğu neden olur?

Skolyoz ya da daha yaygın kullanılan ismiyle omurga eğriliği, tedavi edilmediği süre yaşamsal neticeleri da olabilen bir sıhhat problemi. Skolyoz hastalığının ortalama %85-90’ının buluğluk döneminde başladığına dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cem Sever bu mevzuda ailelerin dikkatli olmaları icap ettiğini aksi durumda fazlaca ağır deformitelerin görülebildiğini belirtti.

DURUŞ VE YÜRÜME BOZUKLUKLARINI ÖNEMSEYİN

Skolyoz asla hafife alınmaması ihtiyaç duyulan bir sıhhat sorunudur. Omurga deformiteleri, duruş ve adım atma bozuklukları yalnız fizyolojik problemler olarak görülse de aslına bakarsak yaşamsal tehdit oluşturabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu rahatsızlıklar genel adıyla spinal deformite olarak isimlendirilir. Yapısal deformitelerin büyük bölümünü omurga eğriliği şu demek oluyor ki skolyoz oluşturur. Eğriliğin derecesine gore uzun seneler fark edilemeyebileceği benzer biçimde akciğerlere baskı yaparak acil müdahele gerekliliği de ortaya çıkarabilir.

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDEN OLUR?

Skolyoz yaygın görülen bir sıhhat problemi. Ortaya çıkış sebebi ise bilinmiyor. Sadece Skolyoz’da etkili olan bazı faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz; Omurgadaki yapısal elementlerin ve nöromusküler yapıların işleyiş şekli, hormonel unsurlar, posterior kolon disfonksiyonu benzeri hastalıklar, biyomekanik faktörler, genetik yatkınlık, gelişim özellikleri, D Vitamini eksikliği, sosyoekonomik duruma bağlı sağlıksız beslenme, omurgaya asimetrik yüklenmeye sebep olan işler.

SKOLYOZ SİNSİ ŞEKİLDE İLERLER

Skolyoz uzunca bir süre asla emare vermeden ağrısız şekilde ilerleyebilir. Kimi zaman değişik nedenlerle çekilen radyografilerde tesadüfen farkedilir. Zaman içinde hamstring kaslarında esneklik kaybı, omurganın bükülme kapasitesinde azalma, karın ve sırt kaslarında zayıflık, bazı fizyolojik aktivitelerde şiddetli bel ağrısı ortaya çıkar. Ciddi eğrilik şikayeti oluşan kişilerde göğüs kompliyansının azalmasıyla yüzeysel soluma ve sık solunum yolu enfeksiyonu oluşur. İlerleyen ve tedavi edilmeyen durumlar depresyona ve değişik ruhsal hastalıklara yatkınlığı artırır. 90 aşama üstü omurga eğrilikleri ani ölümlerle ilişkilendirilebilir.

İDİYOPATİK SKOLYOZ ANİ ÖLÜM RİSKLERİ TAŞIYOR

Omurgada yapısal eğriliğin sebeplerinin bilinmediği durumlar idiyopatik skolyoz olarak tanımlanır ve tüm skolyozların %80’i bu gruptadır. Ağrısız ve asemptomatik ilerlediği için farkedilmesi son aşama zor olsa gerek. Erken tanı ve tedavi eğer olmazsa akut yada kronik sırt ve bel ağrılarının yanı sıra kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar. Fizyolojik hareketler kısıtlanır. Fizyolojik görünüm sebebiyle ruhsal problemler baş gösterir. Ciddi eğriliklerde ani ölüm riski oldukça yüksektir.

ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ

İdilopatik skolyoz vakalarında erken tanı önemlidir. Bilhassa buluğluk döneminde eğriliğin ilerleyişini engellemek, mümkünse omurgayı optimal açıda geriye çevirmek ve duruş biçiminde düzelme sağlamak amaçlanır. İleri evrelerde ise omurgada ortaya çıkan ağrıyı hafifletmek, fizyolojik sorunları iyileştirirken solunum fonksiyonlarındaki bozulmaları düzetmek esastır. Tedavi kişinin yaşı, cinsiyeti, skolyozun derecesi, var ise başka hastalıkları benzer biçimde faktörlere gore düzenlenir. Cerrahi haricinde korse kullanımı ve skolyoza yönelik spesifik egzersiz uygulamaları tercih edilir.

Yoruma kapalı.

seo paket casibom