Büyük felakete karşı ‘tek yürek’ olma zamanı

Güzel ülkemiz dün 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Bu satırlar yazılırken Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te meydana gelen büyük faciada 1541 can kaybımız, 9733 yaralımız vardı. Bu sayıların artmasından korkuyoruz.
Yüreğimiz yanıyordu. Milletimiz sayesinde. AFAD koordinasyonunda arama kurtarma ekipleri tüm vatandaşlarımız enkaz altında kurtulması için dua ediyorruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği gibi Türkiye’nin 1939 Erzincan depreminden bu yana yaşadığı en büyük felaketten etkilenen 10 ilde vatandaşlarımızın yardımına devlet kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar seferber oldu. “Sabah; 85 milyon tek yürek, Bilek olma günüdür”. Ayrıca bu “4. Seviye” Felaketin ortasında 45’ten fazla ülke Türkiye’nin acısını paylaştı ve yardım için toplandı. Başsağlığı dileyen ve yardım teklifinde bulunan liderlere minnettarız.

***

1999 Marmara depremi Adapazarı’nda yaşadım. yıkılmış binalar ruhların kurtarılmasını beklemek ne büyük çaresizlik Biliyorum. Gece yarısından itibaren artçı sarsıntılar bize o korkunç gürültüyü hatırlatan Nasıl sıktığını hiç unutmadım. Yardım Yol kenarına düşen insanlarımızın cömertliğini hatırlıyorum arasında özel bir yere sahiptir.
Felaketin travmalarını iyileştirmenin ne kadar sürdüğünü hala hatırlıyorum. Kahramanmaraş merkezli bu büyük afette, arama kurtarma faaliyetlerinde devlet kurumlarının hızlı müdahalesi önemli olmuştur. Kabinenin depremden etkilenen illerde görev yapması bekleniyordu. Yine tüm siyaset kurumunun bu üzücü günde dayanışma göstermesi de ayrıca kıymetliydi. Kurumlarımızın kriz yönetimindeki etkinliği tüm Türkiye’nin birlikte kucaklayacağı bir başarı olacaktır.

***

Felaket günleri aynı zamanda imtihan günleridir. deprem travması yaşamak vatandaşlarımızın acısını paylaşmak, Yaralarınızı iyileştirmek birinci önceliğinizdir olmalı. Felaketin çetin kış koşullarında meydana geldiği göz önünde bulundurularak arama-kurtarma ve barınma faaliyetlerine öncelik verilmelidir.
Bunu bugün söylemek güzel. İçinde bulunduğumuz günler, krizleri millet olarak hep birlikte yönetme zamanlarıdır. Yaralarımızı sarmanın ve şehirlerimizi yeniden inşa etme günüdür. Böylesine feci bir dönemde siyaset ve partizanlık çekişmesini bir süreliğine bir kenara bırakmak gerekiyor. Milletimizin acısı bu kadar yeniyken sosyal medyada depremi suçlayıcı siyasi yorumlarla tartışanları daha ilk günden görmek çok acı. Deprem bölgesinde ülkemizde ne gibi yeni önlemler alınması gerektiğini de elbette konuşacağız.
Artık böyle felaketler yok Ülkemizdeki şehirlerde başlayan derin ve eksiksiz dönüşümler. Tamamlanması gerektiği açıktır. Fakat ideolojik rekabetin ilk günlerinden itibaren deprem ağır bir ahlaki kriz içinde Sanirim oyle. Depremde hayatı Kaybettiğimiz insanlarımızın mekanları cennet olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Yoruma kapalı.

seo paket casibom