BM’de Ruanda soykırımı kurbanları anıldı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda her yıl 7 Nisan’da düzenlenen ancak bu yılın resmi tatile denk gelmesi nedeniyle bugüne ertelenen “Ruanda Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü”nde soykırımdan sağ kurtulanlar cenazelerini aldı. soykırımı anlatan bir film gösterildi ve konser verildi.

Mumlar yakıldı ve kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Burada konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 29 yıl önce 100 günlük bir süreçte 1 milyondan fazla çocuk, kadın ve erkeğin katledildiğini hatırlattı.

“Mağdurları anarken, uluslararası toplumun başarısızlığını da utançla anıyoruz. Dinlemedik ve harekete geçmedik. Cinayetler birdenbire başlamadı. Uzun süredir dikkatlice planlandı ve sistematik olarak gerçekleştirildi. Guterres, “Güne karşı önceden tasarlanmış cinayetler işlendi” dedi. açıklama yaptı.

Nefret söyleminin esasen bir “tehlike çanı” olduğunu belirten Guterres, Ruanda soykırımına giden süreçte televizyon, gazete ve radyo aracılığıyla propaganda yapıldığını hatırlattı.

Guterres, teknolojik gelişmeler nedeniyle şu anda bu araçların çok daha bol olduğunu belirterek, “Soykırımı, insanlığa karşı suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlallerini önlemek hepimizin ortak sorumluluğudur.” dedi.

“DÜNYA SESSİZDİR”

77. BM Genel Kurulu başkanı Csaba Körösi, Ruanda soykırımının güç kötüye kullanıldığında ve nefret dizginlenmediğinde neler olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Bu trajedinin tesadüfi olmadığını ifade eden Körösi, bunun yıllarca süren ırkçı ideoloji ve toplumun bir kesimini sistematik olarak yok etmeye yönelik bir kampanya sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Körösi, “Bütün bunlar olurken dünya sessiz kaldı. Biz sessiz kaldık. Soykırım, tek tek kahramanlar ve bölgedeki BM misyonu ile ilgili uyarılara rağmen sessiz kaldık” dedi. dedi.

TUTSİSLERE YÖNELİK SOYKIRIM

1994 yılında Ruanda’da Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı bir soykırım başlattı.Ülkede 100 gün süren katliamda 800.000’den fazla Hutu ve ılımlı Tutsi öldü.

Tarihin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen soykırım nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 7 Nisan’da “Ruanda Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” düzenleniyor.

Yoruma kapalı.